Колона – Cайт громадської журналістики

Парафіяльний костел в Тернополі згадали пам’ятним знаком

На Тернопільському ЦУМі, де сьогодні знаходяться торгові приміщення, помістили меморіальну табличку. До 1954 року тут був парафіяльний костел.

Тернопільський парафіяльний костел був збудований архітектором Теодором-Мар’яном Тальовським за два роки до смерті архітектора – в 1908 році. Храм був однією з найбільш відомих робіт випускника, а згодом і професора Львівської політехніки, який творив у неоготичному та неороманському стилі.

Будувався костел з 1897 року, а після закінчення робіт прослужив тернополянам до 1949. Через кілька років після війни під приводом старості храму, комуністичні керівники міста вирішили визнати будівлю аварійною, хоча в споруді, згідно з історичними джерелами, на той час проводилися богослужіння.

Спочатку комуністи хотіли демонтувати одну з веж костьолу, але пізніше його просто знесли. Оскільки з рішенням затягнули, то тільки в 1954 кілька днів, супроводжуючи знесення вибухами, витратили на його знесення, а в 1959 році, до річниці Жовтневої революції, побудували на його місті універмаг.

Тепер же, історичну пам’ять про святиню відновили, встановивши пам’ятну дошку. Встановили її коштом міської ради з ініціативи небайдужих тернополян.

Exit mobile version