Колона – Cайт громадської журналістики

На Буковині викрали понад 70 старовинних ікон

Викрали понад 70 старовинних ікон із храму старообрядців, що знаходиться в Білій Церкві на Буковині. У крадіжці звинуватили священика.

Коли викрали понад 70 старовинних ікон з Успенського храму – відповісти важко. Адже за останні півтора десятиліття ніхто не проводив інвентаризацію матеріальних фондів.

Факт відсутності ікон встановили тоді, коли на гарячому піймався прислужник храму, який цупив у білоцерківців цінні речі. Виявлені крадіжки прислужника привели общину до іще більших знахідок.

Коли місцеві чиновники, аби розібратися в ситуації, провели дослідження в храмі, то виявилося, що 77 цінних ікон, датованих XIV-XVII століттями, просто зникли з храму.

Обурена община звинуватила у пропажі священика Сергія, громадянина Росії. Він, на думку членів общини, допомагав прислужнику, або навіть і сам організовував викрадення цінних артефактів, деяким з яких – понад 600 років.

Священик заперечив свою причетність до викрадення. Проте ікони досі не знайшли. В Білу Церкву для пошуку відповідей зі столиці відправився архієрей Савватій.

Коли і яким чином зникли ікони, хто тепер ними володіє – все це під великим знаком питання. Адже старовинних ікон ніхто не перераховував з 2001 року.

Єдиним доконаним фактом поки лишається тільки те, що за свої крадіжки буде нести відповідальність прислужник, який упродовж минулого року викрадав цінності із будинків прихожан храму, а вину священика довести ніхто поки не зміг.

Exit mobile version