Колона – Cайт громадської журналістики

Будь-який громадянин може збирати докази в кримінальній справі – КСУ

Статки та біографія новопризначеного судді Радивилівського району

Докази в кримінальній справі може збирати будь-хто. У мережі Інтернет з’явилося роз’яснення судді Конституційного суду Віктора Шишкіна щодо права пересічного громадянина займатися збиранням доказової бази щодо кримінальних злочинів.

Докази в кримінальній справі відтепер можна буде зібрати власними силами.

В опублікованому документі від 18 червня 2015 року вказано, що доказові матеріали, які збиралися особою, що не є уповноваженою на здійснення оперативно-розшукових дій, теж мають бути прийняті судовим органом як доказ.

Таким чином, 20 жовтня 2011 року, Конституційний суд ухвалив рішення відповідно до якого, звинувачення у заподіянні злочинів не можуть бути ґрунтованими на фактах, що були одержані в ході оперативно-розшукової діяльності уповноваженими на це особами, які не дотримувалися положень Конституції.

Те ж саме стосується доказів, зібраних із порушеннями порядку, що встановлений законодавством, чи отриманих через цілеспрямоване вчинення діяльності під час їх збору та фіксування, яке передбачено Законом “Про оперативно-розшукову діяльність”, якщо особа не мала повноважень здійснювати цю діяльність.

Це рішення 2011 року прийняли у зв’язку зі “справою Гонгадзе”, аби “плівки Мельниченка” не можна було використати в якості доказів скоєних злочинів колишнього президента України Леоніда Кучми та наближених до нього осіб.

Нагадаємо, тоді майор служби охорони Микола Мельниченко приховано записував у кабінеті Кучми диктофоном розмови стосовно ліквідації журналіста Георгія Гонгадзе.

Після рішення Конституційного суду слідство не могло використати записи, надані Мельниченком, в якості доказових матеріалів по кримінальної справи.

Проте, з таким рішенням КСУ не погодився суддя Віктор Шишкін. Він вважає, що доказами не можна вважати тільки ту частину матеріалів, що збиралися уповноваженими представниками правоохоронних органів, якщо було порушено законність процедур.

Своїм листом Шишкін пояснює, що такі обмеження не можна поширювати на пересічних осіб, що не підпадають під визначення суб’єкта діяльності, яке прописано в Законі “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Це означає, що коли пересічний громадянин, в тому числі чиновник, що не має повноважень оперативного співробітника, фіксує факти кримінальних злочинів, то його матеріали не можна відкидати в суді, і вони мають бути розглянуті в якості допустимих доказів.

Пропонуємо також вашій увазі лист вказаного судді Шишкіна, який було опубліковано в мережі:

 

 

 

Exit mobile version