Колона – Cайт громадської журналістики

Журналіст з Рівненщини подав скаргу до уповноваженого з Прав людини

16 жовтня, журналіст Сайту громадської журналістики, подав скаргу до уповноваженого з прав людини, через порушення права доступу до публічної інформації відділом «ЦНАП» виконавчого комітету Вараської міської ради, який не надав повної відповіді на запит журналіста.

Сайт громадської журналістики готує публікацію про відвідуваність депутатами Вараської міської ради сесійних засідань та засідань комісій за 2016 рік. На сайті Вараської міської ради опубліковують інформацію про голосування на сесійних засіданнях Вараської міської ради, та протоколи постійних комісій, які проводяться, про те не усі протоколи є оприлюдненими на сайті. Зокрема не вистачає протоколів №3, №5, №8 постійної комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я та спорту Вараської міської ради та протоколів №12, №17, №18, №21, №24, №25  постійної комісії з питань комунального майна, житлової політики, інфраструктури та енергозбереження Вараської міської ради.

У зв’язку з тим, що на сайті Вараської міської ради не опубліковані всі протоколи комісій за 2016 рік, журналіст надіслав запит на інформацію, у яких попросив надати копії протоколів засідань тих комісій, яких не вистачає для повноцінного підрахунку відвідуваності депутатами комісій. Про те даних так і не вдалося отримати, у відповідь на запит вказали, що запитувані протоколи відсутні у органі місцевого самоврядування.

Принт-скрин з відповіді відділу ЦНАП Вараської міськї ради на запит журналіста

Протоколи відсутні через те, що вони без підпису

Ми спробували дізнатися, чому частина протоколів комісій майже через рік часу досі не опубліковані на сайті, виявилося, що вся справа в тому, що голови комісій не впорядкували ці документи та не подали в секретаріат Вараської міської ради.

Чому копії протоколів комісій досі не оприлюднили на сайті пояснили в секретаріаті ради, адже саме вони і оприлюднюють ці документи.

– Коли на сайті будуть опубліковані усі протоколи по проведених комісіях Вараської міської ради? – журналіст

– Коли подадуть голови комісій, тоді і будуть. – представник з секретаріату Вараської міської ради, який відповідає за публікацію скан-копій протоколів Вараської міської ради.

– Є такі комісії, що частина протоколів вказана, потім пропущені і далі знову вказані

– Справа в тому, що ми їм неодноразово нагадували, депутатам, головам комісії, секретерям, щоб подавали, впорядкували ці протоколи, там десь якогось підпису немає, там ще якісь нюанси, ну і я ж не можу без підписів опубліковувати їх. Трошки по-тихеньку вони щось там впорядковують, але не всі є.

– Взагалі через скільки днів після  комісій опубліковуються протоколи

– Ну по-різному буває, коли вони нам приносять, голови комісій, протоколи нам сюди в секретаріат, тоді ми відразу відскановуємо і публікуємо

Головами комісій в яких не вистачає протоколів на сайті Вараської міської ради є Дмитро Ющук – голова комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я та спорту, та Катерина Конопелько – голова комісії з питань комунального майна, житлової політики, інфраструктури та енергозбереження.

Роман Оксенюк, журналіст Сайту громадської журналістики який подав скаргу до уповноваженого з Прав людини

Чи правомірна відмова?

Ми звернулися до медіа-юриста громадської організації “Платформа прав людиниОлександра Бурмагіна, який пояснив, що надання неповної відповіді на запит нашого журналіста є протиправною діяльністю:

– Справа в тому, що правомірною відмова буде тільки в тому випадку, якщо розпорядник – не володіє і не зобов”язаний володіти запитуваною інформацією. В даному випадку – це їх проблема, що вони не можуть вчасно оформити документи. Крім того, не оформлюючи документи вчасно – вони вчиняють протиправну бездіяльність, яка також може бути оскарженою до суду. Тому, звертайтесь до Уповноваженого і просіть в тому числі, щоб вони винесли припис про негайне усунення порушення права на доступ до публічної інформації.

Стаття 22. Відмова та відстрочка в задоволенні запиту на інформацію

1. Розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках:

2) розпорядник інформації не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;

Олександр Бурмагін, медіа-юрист “Платформи прав людини”

Олександр Бурмагін допоміг редакції оформити скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.
Сайт громадської журналістики надалі інформуватиме читачів про перебіг подій у цій справі.
Exit mobile version