Колона – Cайт громадської журналістики

Набережний квартал пікетував міську раду Тернополя

Набережний квартал пікетував міську раду Тернополя

Набережний квартал пікетував міську раду Тернополя через будівництво, яке незаконно розпочали на вулиці Микулинецькій, 116. Представники забудовника вимагають його узаконити заднім числом.

Набережний квартал пікетував міську раду Тернополя 3 березня. Співучасники часток житлового будівництва навіть заблокували роботу сесії. Міський голова оголосив перерву через неможливість продовжувати засідання.

Люди, що уже вклали гроші в будівництво (фактично, придбали квартири у ще незбудованій багатоповерхівці), прийшли на сесію вимогою відкласти питання щодо переходу землі під забудовою від ТОВ Комунсервіс-Серет до ТОВ Комунсервісбуд.

Фактично, пікетувальники представляли інтереси ЖБК Файне місто-2, яке має угоду з першим підприємством щодо житлового будівництва. ТОВ Комунсервіс-Серет, що виступає підприємством прокладкою Набережного кварталу в Тернополі, взяло землю під неробочим цукрозаводом для ремонту каналізаційного відстійника та житлового будівництва.

Підприємство уже встигло укласти договір із житлово-будівельним кооперативом. Згідно зі схемою роботи Набережного кварталу в різних містах України, створили це ЖБК ті ж самі люди, що відповідали за створення Комунсервіс-Серет. Взявши в долю пайовиків підприємці із Набережного кварталу почали будувати об’єкт.

Але втрутилася міська рада, яка минулоріч скасували містобудівні умови. Тобто, міськрада як дала, так і забрала назад дозвіл на будівництво, яке вже розпочалося. Сергій Надал (ВО Свобода), який уже вдруге очолив Тернопіль (незмінний мер з 2010 року), та депутати міськради прийняли рішення передати землю іншій фірмі, яку пов’язують із відомими місцевими забудовниками, в тому числі із ТОВ Компанія Добробуд.

Таким чином інтереси ЖБК Файне місто-2 та міськради увійшли в конфлікт. Рішення щодо укладення угод з новими власниками землі ТОВ Комунсервісбуд, яке зрештою депутати і підтримали, представники ЖБК відмовляються виконувати. Відповідно, колізія, яку штучно створили самі депутати, може стати невирішуваною проблемою, адже вже розпочато будівництво, і, як зауважували пайовики забудови, гроші вже заплачено.

Нагадаємо, ряд ЗМІ у різних містах України повідомляв про незаконні схеми житлового будівництва Набережного кварталу. Переважно, згадуються схеми зі створенням ЖБК та форсованим будівництвом житлових будинків.

Нагадаємо, що франшиза, яка стартувала у Хмельницькому в 2012 році, швидко поширилася Україною. Численні потоки коштів через низку штучних фірм-прокладок Набережного кварталу ще до початку будівництва кожного об’єкту породжують багато питань, зокрема щодо прозорості цих потоків.

Проте за 4 роки ще нікого із забудовників до відповідальності притягнуто не було, окрім випадків, коли будівництво окремих об’єктів забороняли через процедурні порушення, як, наприклад у випадку будинком Ріверсайд у Рівному.

Exit mobile version