Колона – Cайт громадської журналістики

Дмитро Фірташ вкладе у Волиньобленерго гроші Сбербанку

Дмитро Фірташ вкладе у Волиньобленерго гроші Сбербанку. Заперечуючи свою причетність до купівлі енергетичної компанії, олігарх все ж не гребує російськими грішми.

Бізнесмен із Тернополя Дмитро Фірташ вкладе у Волиньобленерго гроші Сбербанку. 30 мільйонів гривень кредиту надійде на рахунки компанії уже незабаром.

Тендерні схеми, очевидно, улюблені для багатьох осіб з оточення олігарха, знову довели свою ефективність. Дочірнє підприємство російського Сбербанку, серед засновників якого – Центробанк РФ, фінансуватиме Волиньобленерго, тобто українське колись державне підприємство приноситиме прибуток в казну Росії і Дмитра Фірташа.

Варто нагадати, що Волиньобленерго тільки недавно стало приватним. 24 грудня 75% акцій енергокомпанії продали для ПАТ Укрістгаз. Ця фірма має засновників із Австрії (ITONS Holding Gmbh), також її пов’язували з діяльністю Бойка та Фірташа. Ще 21% енергокомпанії належить одній кіпрській компанії, пов’язаній з Костянтином Григоришиним (Garensia Enterprises Limited).

Ймовірно, український Сбербанк переміг через те, що змушений на фоні економічних санкцій та бойкоту демпінгувати – найнижча річна ставка по кредиту виявилася на 0,8% нижчою, ніж у конкуруючого за контракт ПАТ Укргазбанк. З іншого боку, не виключено, що між представниками банків були і попередні домовленості.

Exit mobile version