Наші контакти

    Колона – Cайт громадської журналістики

    логотип
    Головне зображення ілюстративне

    Коментують

    10 найпопулярніших помилок при створенні логотипу

    На старті бізнесу кожен підприємець стикається з питанням ідентифікації. Простіше кажучи, з тим, що буде робити бізнес упізнаваним. Це не тільки «фішка» послуги чи товару, які будуть продаватися. Це ще й візуальний імідж – фірмовий стиль. Однією зі складових фірмового стилю є логотип – тобто візитна картка будь-якої фірми. Про це пише сайт ain.ua

    Існує безліч міфів, які деякі підприємці, особливо новачки, сприймають як незаперечну істину і тим самим допускають помилки. Які міфи найпоширеніші при створенні логотипів і як уникнути помилок – про це ми поговоримо далі. Частина з них актуальна навіть для компаній з великими бюджетами. Але якщо ви прагнете стати практичним підприємцем і раціонально використовувати гроші, то, можливо, ця стаття допоможе вам оптимізувати бюджет.

    Помилка 1. Логотип повинен виглядати круто і дорого

    Немає нічого незвичайного в тому, що всі ми прагнемо до досконалості: якісний продукт, доброзичливий сервіс, інтуїтивний дизайн сайту – все це збільшує шанси на успіх.

    Але чи варто зриватися і кидати всі ресурси на створення ще одного світового шедевра в графічному дизайні?

    Не поспішайте з відповіддю. Можливо, вам потрібен логотип, який буде відмінно працювати для вашого бізнесу, виділяти вас серед конкурентів, гідно виглядати і при цьому він не обов’язково повинен коштувати купу грошей?

    Успіх логотипу полягає не в дорогому дизайні, а в якості створення логотипу.

    Наприклад, в 1971 році студентка Портлендского університету Каролін Девідсон за скромний гонорар (35 доларів) розробила для нікому невідомої фірми логотип. Це була компанія Nike.

    Коштувала чи тоді розробка логотипу Nike скажених грошей? Ні. Працює він? Так.

    І таких прикладів багато.

    Не вірите? Ну що ж, давайте подивимося на вартість розробки логотипів відомих компаній.

    1

    Вартість розробки логотипу компанії Coca Cola – $ 0, Nike – $ 35, Twitter – $ 15, але при цьому логотип Pepsi коштував $ 1 млн, а BP – $ 221 млн. Вартість різна, але все логотипи успішні в своїй ніші.

    Думка експерта:

    agafonovaОльга Агафонова, головний дизайнер в «Еквіде»:

    На цю тему є кумедна історія в серіалі «Силіконова долина». Хлопці хотіли «крутий і дорогий» логотип, але в результаті цілого ряду пригод прийшли до найпростішого варіанту, який вони могли отримати відразу і безкоштовно.

    Звичайно, логотип – аж ніяк не головне, і безпосередньо на успіх бізнесу він не впливає. Легко можна працювати зовсім без лого, або з дуже простим логотипом. Однак непрофесійне і неакуратне рішення може зіпсувати репутацію. Отже, краще взагалі без лого, ніж з поганим лого.

    Тому прямо відповідаючи на запитання чи варто витрачати багато грошей на створення логотипу на початковому етапі запуску бізнесу – ні, не варто.

    Помилка 2. Успіх можливий тільки з якісним дизайном

    Так, дизайн важливий. Наприклад, 80% власників малого бізнесу вважають дизайн логотипу, сайту, і інших елементів фірмового стилю «дуже важливим» або «важливим» для досягнення успіху компанії. Всього лише 3% вважають, що дизайн не важливий.

    Але чи варто сподіватися тільки на якісний дизайн в конкурентній гонці? Навряд чи. Це лише один з інструментів. Можливо ви і привернете увагу клієнта, але довгостроковий успіх вашої компанії залежить від ваших продуктів, маркетингу, новаторства і т.д.

    Sagi Haviv каже, що логотип є простим і функціональним покажчиком, що допомагає людям знайти і ідентифікувати ваш бізнес. Але щоб логотип був успішним, за ним повинен стояти шановний і надійний бренд. Сам по собі логотип не зробить компанію успішною.

    Крім того, як би сумно це не звучало, але багато компаній взагалі не «заморочуються» над створенням логотипу.

    TJ McCue стверджує, що близько 50% власників малого бізнесу не мають свого сайту, у них немає сторінки на Facebook, профілю LinkedIn. Але багато створюють прибутковий бізнес без присутності в інтернеті і за допомогою «сарафанного радіо». У деяких з них є текстовий логотип створений сервісами на зразок Flamingtext. Звичайно, коли-небудь їм буде ніяково дивитися на свій логотип і вони поміняють його.

    Але в той же час якщо у вас є вибір між покращенням сервісу, отриманням прибутку або турботою про вашому логотипі  – виберіть перші два варіанти.

    Думка експерта:

    obukhovМикита Обухів, засновник Tilda Publishing:

    Дизайн, що б не говорили багато прихильників конверсії та MVP, дуже важливий. Інша справа – наскільки він повинен бути незвичайним. Зробіть ставку в першу чергу не на «ефект», а на утримання. Поясніть дуже простим і акуратним графічною мовою, хто ви, що ви пропонуєте і чому ви краще за інших. А потім вже, як отримаєте перший фідбек і гроші, думайте про «творчої складової» дизайну.

    Помилка 3. Мені потрібен самий трендовий дизайн логотипу

    Коли читаєш чергову статтю про трендах дизайну логотипів на 201Х рік, дуже хочеться створити логотип, який буде на хвилі останніх тенденцій дизайну.

    Але, як писав у своїй книзі «Логотип та фірмовий стиль. Керівництво дизайнера »Девід Ейрі, коли справа стосується створення логотипів і фірмового стилю, тренди краще залишити для модної індустрії.

    Тренди приходять і йдуть, і ось вже чого вам точно не треба, так це вкласти чималу кількість свого часу і грошей в дизайн, який швидко застаріє.

    Довговічність понад усе, і логотип повинен проіснувати стільки ж, скільки і бізнес, який він представляє. Час від часу його можна освіжати, уточнювати деякі деталі, але основна ідея повинна залишатися недоторканною.

    Думки експертів:

    polonickВолодимир Полоник, CEO конструктора Лендінзі Q-page.ru:

    Тренди – приходили і відходили. Я впевнений, що логотип – аж ніяк не найважливіше в роботі невеликої компанії. Але для деяких ніш бізнесу сам факт наявності логотипу може підвищувати довіру до компанії. 

    Помилка 4. Мій логотип повинен бути не гірше, ніж у Apple і Starbucks

    Це гідне прагнення, але навряд чи вам вдасться повторити успіх відомих компаній. Крім того, повторення чужої концепції – не найкращий вибір. Щоб привертати увагу клієнтів, потрібно виділятися, а не повторювати чужі ідеї.

    Тому набагато ефективніше буде проаналізувати, чому логотипи відомих компаній стали успішні і перейняти їх досвід. Наприклад, чому логотип компанії Coca-Cola не змінювався з 1987 року, а логотип компанії Nike – відмінний приклад сильного, запам’ятовується логотипу, який ефективний навіть без кольору.

    Омана 5. З мого логотипу всі повинні відразу зрозуміти, чим я займаюся

    Це один з найпоширеніших міфів при створенні логотипу.

    Більшість представників малого бізнесу створюють логотип, який буквально зображує продукти, які вони продають, використовуючи побиті візуальні кліше.

    Як у такому випадку ваш бізнес буде виділятися серед конкурентів, якщо кожна компанія буде використовувати цю ж ідею?

    Логотип зовсім не зобов’язаний буквально зображувати те, чим займається компанія. Наприклад, логотип Audi – зовсім не машина. А логотип Hawaiian Airlines – НЕ літак.

    Думки експертів:

    agafonovaОльга Агафонова, головний дизайнер в «Еквіде»:

    Спроба «пояснити» логотипом все-все про діяльність своєї компанії – це як мінімум нудно. Лого має відображати лише те, що відрізняє вашу компанію від інших. Як ми пам’ятаємо, мета логотипу – підвищити впізнаваність компанії.

    Омана 6. У моєму логотипі повинен бути прихований меседж, як у FedEx

    Так, це хороша ідея – виділятися серед конкурентів і зробити ваш логотип більш запам’ятовуваним. Але будемо чесні, чи змінилося ваше ставлення до компанії FedEx, після того як ви дізналися, що між буквами Е і X ховається стрілка?

    2

    Стали ви більше замовляти товарів на сайті Amazon, після того як помітили приховану посмішку у вигляді лінії?

    Навряд чи. Тому що, для клієнтів важливо не це. Їм важливий сервіс, доступні ціни, якість продукції. Заради цього вони будуть готові стати клієнтом компанії, у якої може і не бути дуже крутого логотипу.

    Ми не хочемо сказати, що ваш логотип не повинен мати прихованих елементів. Але якщо ви не знаєте, як їх вписати лаконічно і зрозуміло, що не акцентуйте свою увагу на цьому. Логотип завжди можна освіжити і зробити з цього рекламну кампанію.

    Омана 7. Якщо логотип сподобався команді, він сподобається і клієнтам

    Логотип створюється для ваших клієнтів, а не для вас самих, ваших колег або друзів. Ви повинні сформувати чітке уявлення про те, хто ваші клієнти і чого вони хочуть.

    Для цього визначитеся з якостями компанії, які ви хочете донести до вашої аудиторії, і постарайтеся створити логотип, який зміг би це зробити.

    Омана 8. Спочатку логотип, потім продажі та брендінг

    Що роблять багато підприємці, коли створюють стартап? Правильно, вони створюють / замовляють логотип, фірмовий стиль. Але при цьому витрачають багато зусиль і грошей.

    Створення логотипу – це творча робота, яка вимагає багато ресурсів. Коли ви працюєте над запуском бізнесу, дуже важливо зберегти ваші сили і гроші на розробку продукту.

    Тому, можливо, на початкових етапах розвитку бізнесу вам слід більше сфокусуватися на продукті і продажах.

    Але це не означає, що у вас не повинно бути логотипу або він повинен бути неякісним. Є багато способів створити непоганий логотип з невеликим бюджетом. Наприклад, зробити це за допомогою онлайнових лого-мейкерів або найняти фрілансерів.

    Омана 9. Логотип це всього лише елемент компанії, який потрібно створити

    Багато хто недооцінює важливість логотипу і розглядають його, як картинку, яку потрібно створити і розмістити скрізь, де тільки можна – на сайті, в соцмережах, на візитці і т.д. – Щоб бути не гірше інших.

    Але проблема в тому, що потрібно розглядати логотип як інструмент, за допомогою якого можна отримати вигоду (хоча і не варто покладатися на нього на 100%).

    Якщо ваші продукти хороші, ціни прийнятні, а з точки зору маркетингу і бізнесу ви не гірше за інших конкурентів, то якісний логотип може виділити вас і залучити додаткових клієнтів.

    Наприклад, ви купуєте молоко в супермаркеті і зупинилися на двох варіантах – одна упаковка з логотипом, інша без. Яку упаковку ви виберете? При рівних умовах (однакові ціни, обсяг і відсоток жирності), скоріше всього ви купите молоко, на якому є логотип. Так як логотип – це також символ якості, обличчя компанії. Упаковка з логотипом надає більше довіри, ніж упаковка без нього.

    Думка експерта:

    Ольга Агафонова, головний дизайнер в «Еквіде»:

    agafonova
    Логотип не виділяє серед конкурентів. Логотип підвищує впізнаваність компанії. А вже асоціації, які компанія сформує своєю роботою, «прилипнуть» і до логотипу. Безумовно існують теорії сприйняття кольору і форми, які мають відношення до логотипів, як і до будь-яким іншим графічним об’єктам. Їх легко знайти в мережі.Проте репутація компанії надає не менший вплив на сприйняття того ж знака.

    Омана 10. Якщо я не розбираюся в дизайні, дизайнер сам зможе все придумати правильно

    Створення логотипу – це область графічного дизайну. Але це не означає, що якщо ви нічого не розумієте в дизайні, то фахівець зробить всю роботу за вас і створить працюючий логотип.

    Ви, як власник бізнесу, повинні розуміти цінності вашої компанії і особливості ніші в цілому. З цієї причини ви постійно повинні брати участь у розробці логотипу. Хороший дизайнер завжди задасть вам кілька запитань, щоб максимально дізнатися про ваш бізнес, галузі, конкурентів, а ви повинні розповісти про ваше бачення бізнесу і цінностях компанії якомога більше.

    Тільки коли дизайнер буде розуміти, для кого розробляється лого, кого воно має залучати і яку інформацію потрібно донести, він зможе втілити це у графіку. Природно, вам не потрібно добами знаходиться біля розробника. Конструктивну розмову повинен відбудуться при складанні технічного завдання. Саме на цьому етапі вам потрібно розставити всі крапки над i і дати найбільший обсяг інформації про себе. Далі буде відбуватись робота з уточненнями і коректурою.

    Таким чином ви отримаєте якісний логотип, який буде працювати на вас.

    Думка експерта:

    polonickВолодимир Полоник, CEO конструктора Лендінзі Q-page.ru:

    Дизайнер повинен зрозуміти потреби як бізнесу, так і майбутніх клієнтів цього бізнесу. Він повинен зуміти дивитися на продукт як очима творця бізнесу, так і очима майбутніх споживачів. Більше того, компанію впізнаватимуть саме по логотипу, тому міняти його доведеться набагато рідше, ніж допрацьовувати сайт.

    Логотип – це безсумнівно важливий елемент бізнесу. Але пам’ятайте, що на чолі повинна стояти якість вашого продукту, оскільки якісного логотипу для успіху в бізнесі недостатньо.

    Відкрити матеріал


    Прокоментувати

    Leave a Reply

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

      09.01.2024
      Сьогодні
      06.11.2023
      02.11.2023
      24.09.2023
      03.10.2022
      21.08.2022
      03.05.2022
      20.04.2022
      08.03.2022
      27.05.2021
      23.05.2021
      30.04.2021
      29.04.2021
      01.04.2021
      Вверх