Колона – Cайт громадської журналістики

Як у Рівному вирішують проблеми демобілізованих бійців?

Про проблеми демобілізованих говорили сьогодні, 10 червня. У конференц-залі Рівненського будинку вчених зібралися учасники АТО, чиновники та представники волонтерських і громадських організацій, щоб обговорити проблеми, з якими стикаються бійці.

Під час круглого столу про проблеми демобілізованих обговорювалися питання механізму надання учасникам АТО пільг, фізичної та психологічної реабілітації, налагодження співпраці між державними установами, місцевою владою, громадськими й волонтерськими організаціями щодо ресоціалізації учасників АТО, що повертаються із зони бойових дій.

Першою до слова запросили керівника ГО «Психологічна служба Євромайдану» психолога Ольгу Яковлєву. Вона наголосила, що для адаптації демобілізованого бійця дуже важлива психологічна підтримка, тому перш ніж перейти до вирішення соціальних проблем військових, потрібно пройти внутрішню психологічну реабілітацію. Пані Ольга та її команда майже рік надають допомогу учасникам АТО, членам їхніх родин та переселенцям.

На заході також був присутній голова Рівненської обласної спілки ветеранів та учасників АТО Федір Капустинський. Він відмітив кілька нагальних питань демобілізованих бійців, а саме проблема отримання посвідчення учасника бойових дій та виділення земельних ділянок бійцям АТО.

Гострим постало питання повільного процесу виділення землі військовим. Як пояснила голова спеціальної комісії Рівнеради з питань виділення земельних ділянок учасникам АТО Людмила Туровська, затримка відбувалася через відсутність відповідного законодавства. На сьогодні понад 900 учасників АТО подали заяви на отримання земельної ділянки в Рівному. З них 400, які мають посвідчення учасника бойових дій, вже відібрано для жеребкування по виділенню земельної ділянки, що розпочнеться через два тижні. Міська влада виділила 800 ділянок землі для забудови на вулиці Костромській і в мікрорайоні «Тинне».

Щодо питань субсидії та процесу демобілізації військових можна звертатися на «гарячу лінію» Рівненського обласного контактного центру (0 800 500 078).

Щоб максимально спростити шлях демобілізованих, фахівці служби зайнятості підготували тематичні буклети, зокрема, й про навчання та перенавчання у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Також спільно з іншими органами влади розробили «Дорожню карту» щодо надання державних гарантій учасникам бойових дій.

Автор: Юлія КОРЕЦЬКА

Exit mobile version