Наші контакти

PR

magizin

Як правильно вибрати коропові вудилища і котушки?

Риболовля це ціле мистецтво, тонка справа, котра потребує спеціальних навичок та знань. Звичайно, можна і просто порелаксувати з вудочкою на самоті чи у компанії друзів, однак дійсно досвідчені рибалки знають, що справа ця зовсім не проста і потребує великої підготовки. Для прикладу, ловля на коропа — це прямо таки окремий вид рибалки, котрий вимагає вузьких знань, а ще спеціального обладнання. Для того щоб спіймати коропа, рибаки купують спеціальні коропові вудилища, оснащують їх відповідними котушками та купують спеціальні приманки. В цій статті розповімо все, що потрібно знати про цей вид снастей та як їх вибирати.

На що орієнтуватись вибираючи коропове вудилище?

Коропові вудилища відрізняються за своєю довжиною, тестом, строєм і матеріалами, детальніше тут. Всі ці параметри потрібно підбирати виходячи з наступних пунктів:

  1. Ріст та структура самого рибака. Аналізуючи цей параметр потрібно вибирати довжину вудилища. Наприклад, якщо ваш ріст близько 180 см, то найкращим варіантом буде модель довжиною в 3,5-4 метри;

  2. Стрій вудилища потрібно обирати орієнтуючись на тип водойми, її глибину, наявність течії, тощо. Стосовно строю, то коропові вудилища поділяються на три типи: вудилища швидкого строю, які розраховані на далекі закиди. Вудилища середнього строю — найуніверсальніші, що підходять для більшості водойм. Та вудилища повільного строю, що підходять для мілких, невеликих озер.

  3. Тест потрібно обирати в залежності від того, яка вага приманки буде використовуватись і на яку вагу рибини ви розраховуєте. Чи вищим буде тест, тим об’ємнішу рибу можна буде витягнути. Цей показник зазвичай вказаний на самому вудилищі.

Крім цих основних характеристик, коропові вудилища поділяються ще за функціональним призначенням. І от як вони класифікуються:

  • Основне або робоче вудилище. Така вудка використовується для виважування риби, для гасіння її ривків, та для доставки приманки до місця ловлі.

  • Маркерне вудилище. Таке вудилище використовується для закиду маркерного поплавка на далекі відстані. Мета такої вудки зрозуміти про яку глибину йде мова, та наскільки рельєфним є дно.

  • Сподове вудилище. Використовується для того, аби закидати тяжкі приманки на далеку відстань. Подібні снасті відрізняються особливою міцністю та високим тестом.

Крім всього вищезгаданого варто знати й про різновиди конструкцій, а вони поділяють на штекерні та телескопічні. Останні доволі компактні і зручні в експлуатації, до того ж коштують доволі доступно, а штекерні більше підходять справжнім фанатам і професіоналам, адже коштують недешево і потребують певних навичок.

Для того аби снасті прослужили доволі довго, не економте на матеріалах і виробниках. На ринку є чимало достойних брендів, серед яких варто звернути увагу на наступні: Century, DAIWA, FOX, GOLDEN CATCH, JRC.

Як вибрати котушку для коропового вудилища?

Якщо з самим вудилищем більш менш все зрозуміло, то над його оснащенням теж потрібно помізкувати.

Мова саме про котушку на коропа, адже без неї сама вудка не буде повноцінною, дивитися на https://www.mirrybolova.com.ua. Ось що потрібно знати:

  1. Котушки бувають інерційні та безінерційні. При ловлі коропа краще використовувати безінерційну котушку, яка забезпечує дальній закид.

  2. Котушка для ловлі коропа має бути дуже міцною, виконаною з якісних матеріалів та мати спеціальні гальма — байтраннер;

  3. Потрібно враховувати швидкість фрикційного гальма. Швидкий фрикціон дозволяє при витяганні риби миттєво виставляти необхідне зусилля, а повільний – зробити точну настройку перед закидом.

  4. Має значення й передаточне число, тобто кількість поворотів, яку зробить ротора навколо шпулі за один оборот рукоятки.

В будь-якому разі, рекомендуємо робити подібні покупки у спеціалізованих магазинах, з хорошим асортиментом, та кваліфікованими консультантами, які завжди підкажуть та допоможуть зробити правильний вибір.

Відкрити матеріал


Прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

03.08.2022
27.06.2022
18.02.2022
13.10.2020
21.08.2020
11.08.2020
30.07.2020
20.07.2020
17.04.2020
03.04.2020
29.01.2020
24.12.2019
12.12.2019
29.07.2019
Вверх