Колона – Cайт громадської журналістики

Помилки ціною у чотири мільйони: хто і за скільки будуватиме спортивний комплекс у Дубровиці

будівництво план цегла

У Дубровиці розпочинається будівництво довгоочікуваного спортивно-оздоровчого комплексу. Нещодавно Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації за результатами тендеру уклав договір на його будівництво із відомою на Рівненщині приватною виробничо-комерційною фірмою «Фіалка». Однак, через дві випадкові чи навмисні помилки у документації одного з учасників тендеру зведення об’єкта обійдеться на понад 4 мільйони гривень дорожче від найдешевшої пропозиції, яка надійшла на конкурс.

В квітні цього року Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації провів тендер на зведення у Дубровиці на вулиці Червоного Хреста, 25 спортивно-оздоровчого комплексу. Свої цінові пропозиції подали три будівельні компанії: ТОВ «Західметал», ТОВ «Стиль-декор» та приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка».

Найдешевша пропозиція виявилася у ТОВ «Західметал».

№ п/п Назва компанії Тендерна пропозиція, грн. Дата та час подання тендерних пропозицій Статус пропозиції
1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Західметал» 33 354 056 19 квітня 2017 15:43 Відхилена
2. Приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка» 37 500 000 21 квітня 2017 13:04 Переможець
3. Товариство з обмеженою відповідальністю «Стиль-Декор» 38 399 995,20 21 квітня 2017 14:23 Допущена до тендеру

За таких умов перемога мала б дістатися компанії «Західметал». Однак пропозицію цієї компанії відкинули через дві помилки у документації.

Як йдеться в протоколі розгляду пропозицій у своїй документації «Західметал» помилився в цифрах із кількістю необхідних для встановлення захисно-герметичних дверей та лабіринту. Тому члени тендерного комітету одноголосно проголосували за відхилення їхньої пропозиції як такої, що не відповідає вимогам тендерної документації.

З огляду на це продовжили брати участь в аукціоні компанії «Фіалка» та «Стиль-декор». Однак, ніхто з них не пішов на зниження своїх цінових пропозицій, тож найдешевшою стала пропозиція фірми «Фіалка» вартістю у 37,5 мільйонів гривень. Компанія має збудувати об’єкт до кінця 2018 року.

Чому ж насправді тендерний комітет відхилив найдешевшу тендерну пропозицію? Чому ніхто з учасників не торгувався і не знижував свої пропозиції аби перемогти? Чи пов’язані між собою усі ці фірми?

Реалії Дубровиці: ДЮСШ без приміщення, змагання у шкільних спортзалах

Спортивно-оздоровчий комплекс Дубровиця чекає вже давно. Нині, зі слів місцевих чиновників, це вже третя спроба звести спортивний об’єкт районного значення. Нещодавно за сприяння районної влади та сільських рад за 369 тисяч гривень була виготовлена вже третя проектно-кошторисна документація з урахуванням сучасних вимог. Попередні були уже застарілі.

– Це нагальна потреба. В нас функціонує дитячо-юнацька спортивна школа, одна із шкіл, яка не має власного приміщення. Всі спортивні заходи району відбуваються у приміщеннях спортивних залів навчальних закладів. В нас фактично немає де проводити районних спортивних змагань. Наші спортивні зали в навчальних закладах по окремих видах спорту і не відповідають тим вимогам, які мають бути, – розповідає начальниця управління освіти, молоді та спорту Дубровицької районної державної адміністрації Ніна Стасюк.

Жінка розповіла, що минулого року за сприяння районної влади та сільських рад виділили 369 тисяч на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва комплексу. Це буде двоповерхове приміщення із залом для баскетболу, для волейболу, а на вулиці буде футбольне поле, яке відповідатиме усім вимогам та трибуни для глядачів.

– В теперішній проект це не ввійшло, але ми ще й залишили місце щоб в майбутньому побудувати поруч ще й басейн. Зараз грошей на нього немає, але колись це можна буде зробити, – розповідає Ніна Стасюк і додає: – Якби зараз хоча б побудували те що ми просимо, то вже значно покращилися б спортивні умови.

Головна освітянка Дубровиччини Ніна Стасюк каже, що дошкільнятам в районі взагалі немає де займатися спортом

Зараз за адресою, де має відбуватися будівництво облаштоване футбольне поле і декілька лавочок для глядачів та один вагончик. Це і виконує місію такого районного спортивного осередку.

– А в ДЮСШ в нас взагалі немає приміщення. В приміщенні ліцею в нас облаштований кабінет директора ДЮСШ, тренерам дуже не зручно зараз. Бо кожна школа має свої години для спортивних секцій і вони переважно проводяться після уроків. А вже ДЮСШ мусить пристосовуватися до того, де є вільний спортивний зал. Так само проблема з дошкільнятами. Бо їх у нас взагалі немає куди привести. Дитинку у 4-5 годині вечора вже не будеш вести на заняття спортом, вона втомлена, а зали тільки тоді й відкриті, – каже Ніна Стасюк.

Стадіон у Дубровиці. Невдовзі тут має бути збудований спортивно-оздоровчий комплекс

Начальниця управління освіти, молоді та спорту Дубровицької РДА додає, що пишається спортивною молоддю району.

– Не маючи свого приміщення ДЮСШ, в рейтингу серед всіх ДЮСШ в області у нас сьома позиція. Це хороший показник. Наші спортсмени неодноразово їздять на всеукраїнські змагання захищати честь області. І в таких екстремальних умовах ми все таки маємо результати, – каже жінка.

Такі близькі конкуренти

Усі три компанії, які взяли участь у тендері на будівництво спортивного-оздоровчого комплексу у Дубровиці тим чи іншим чином пов’язані. Так, деякі з цих компаній залучають на свої будівництва тих самих субпідрядників, або й навіть один одного.

Компанії «Західметал» та «Стиль-декор» залучали на свої будівництва одного й того ж субпідрядника – ТОВ «С.П.А.С.». Директор останньої Валерій Парфенюк є бізнес-партнером засновника ПВКФ «Фіалка» Володимира Фалка. Разом вони заснували ТОВ «Вогнезахисні системи».

Також власниця фірми «Стиль-Декор» Віра Рожчук разом з фірмою «Вогнезахисні системи» Володимира Фалка і Валерія Парфенюка надає в оренду партії «Народний Фронт» офіс №305 який розміщений за адресою м.Рівне, вул. Гетьмана Мазепи 4а/6а.

Крім того, «Стиль-декор» використовував як субпідрядника фірму «Фіалка», як це було наприклад під час реконструкції дитсадка у Радивилові, а «Фіалка» – «Стиль-декор».

Цікаво, що схожа ситуація – і в селі Степангород Володимирецького району із будівництвом нової школи. Тендер виграло ТОВ «Стиль-декор», однак приїхавши на будівництво журналісти «Четвертої влади» з’ясували, що насправді будівельні роботи виконують працівники ПВКФ «Фіалка». Тоді бригадир із ПВКФ «Фіалка» Олег Скульський розповів, що саме працівники «Фіалки» копають котлован і мають здійснювати подальше будівництво.

Як вже писала «Четверта влада», нинішній перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Юрій Приварський свого часу, до приходу на державну службу, представляв інтереси ПВКФ «Фіалка» у судах.

«Якби ми допустили «Західметал», нам би одразу КРУ виписала б штраф», – секретар тендерного комітету

Найдешевшу тендерну пропозицію ТОВ «Західметал» не допустили до аукціону. Усе через дві помилки у кількості захисно-герметичних дверей та лабіринту. Через це будівництво обійдеться на понад 4 мільйони гривень дорожче.

У тендерному комітеті Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації запевняють, що не могли допустити компанію із дешевшою пропозицією до аукціону, бо вона не відповідала умовам технічного завдання.

– Хто сказав що це технічні помилки? Якщо йдуть торги, вам кажуть купити 10 яєць, а вони пропонують замість 10 – два яйця. То ви будете таку пропозицію допускати? – коментує секретар тендерного комітету Денис Боришкевич причини відхилення пропозиції ТОВ «Західметал».

– Тобто це були серйозні помилки? – цікавиться журналіст.

– Є протокол розгляду, де все зазначено.

– Там помилка в цифрах, чи вони спеціально цю помилку допустили…

– Я не знаю яким чином вони її допустили, то в них питайте. Це є невідповідність до нашого технічного завдання. Якби ми їх допустили, нам би одразу КРУ виписала б штраф і так далі.

– В них була дешевша на майже 4 мільйони пропозиція, це немала сума, чи вартували ці помилки такої економії?

– Якби не було помилок, то ми б їх допустили і уклали б з ними договір, – переконує посадовець.

Також у тендерному комітеті додають, що жоден із трьох учасників конкурсу не оскаржив його результати. Навіть ТОВ «Західметал». Це досить дивно, коли компанія витрачає чимало часу і зусиль на підготовку усього пакету документів для участі в тендері і має намір його виграти, та ще й подає найдешевшу пропозицію, яку викидають через дві помилки у кількох цифрах.

– Якби оскаржували, то в системі «Prozorro» було б видно. Принаймні в суд ніхто не подавав, бо в нас немає ніякого виклику до суду, – розповів Денис Боришкевич.

Також чоловік додає, що зараз всі фірми співпрацюють з субпідрядниками, бо великі об’єми робіт і фірми можуть не справлятися, або ж є якісь специфічні види робіт. Тому використання однакових компаній-субпідрядників не викликає підозр.

Будівництво, меблі, інвентар і техніка: все в одному тендері

Однак, не лише усунення найдешевшої пропозиції викликає питання до цього тендеру. Як вже неодноразово траплялося раніше, у тендер на будівництво об’єкту включають не лише роботи, якими є власне будівництво, але й закупівлю товару, тобто техніки та меблів.

Зокрема, в тендерну документацію включають закупівлю меблів, інвентаря та техніки для самого приміщення спортивного-оздоровчого комплексу та протирадіаційного укриття. Серед них зокрема, 38 лавок, 10 сушок для рук, 107 шаф для одягу, 6 столів, 22 стільці, медична шафа, дві медичні кушетки, гімнастичні лави, по два електронних табло, баскетбольних щити, та навіть один настільний комп’ютер, принтер та телефон для основного приміщення. Та вісім лавок, 6 столів, кип’ятильники, електрична плита, стільці, ліжка в протирадіаційне укриття.

Раніше начальник департаменту будівництва та архітектури ОДА Ярослав Мазярчук вже пояснював «Четвертій владі», що жодного порушення в поєднанні тендеру на роботи та постачання товару немає. Каже, що роблять так постійно. Ось як він пояснював поєднання тендеру на роботи і товари під час будівництва дитячого садка в селі Обарів, неподалік Рівного:

– Можна це робити окремими тендерами: тендер на будівництво і тендер на придбання меблів, – казав Ярослав Мазярчук. – І ми що робимо? Тільки граємося в тендери. А ми беремо один об`єкт і повний комплект виконавець має зробити. Всі знаходяться в рівних умовах. Виконавець має все зробити в нуль. Він чітко орієнтується де що стоїть, де що робиться, вони по кресленнях це дивляться. Це вже десятиліття так робиться. Можна, звісно, розділити. Можна окремо тендер на кладку провести, окремо – на покрівлю. То й що це буде?

Юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак не погоджується із посадовцем і вважає, що поєднувати в одному тендеру будівельні роботи і придбання меблів – це порушення. Адже закупівля робіт з будівництва навчального закладу та придбання меблів, обладнання (немонтованого), комп’ютерної техніки – це різні видатки за кодами економічного класифікатора.

– А тому якщо за рахунок коштів, передбачених на здійснення одного виду видатків, здійснити оплату вартості іншого виду видатків, то це може бути розцінено як нецільове використання бюджетних коштів, тобто порушення, – каже юристка. – Тендер проводився по закупівлі саме РОБІТ, а не товарів, кваліфікаційні вимоги та інші вимоги Тенедрної документації стосувались саме виконання робіт по будівництву, а не постачання меблів, техніки чи нішого обладнання. Досвід переможця тендеру підтверджував на роботи, а не постачання товарів. А тому «ховати» в роботи ще і меблі, техніку є необгрунтованим та безпідставним зі сторони Замовника.

– На жаль, говорити про справжню конкуренцію не доводиться, через несуттєві речі, а інколи і просто договорняки, бюджет, тобто ми з вами, втрачаємо мільйони. Чиновників, як бачимо, це взагалі не турбує, а офіційні результати роботи контролюючих органів мінімальні, – коментує результати дубровицького тендеру координатор громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

«Я спілкуюся зі всіма», – переможець тендеру

Директор приватної виробничо-комерційної фірми «Фіалка» Юрій Фалко розповів, що тендер на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу у Дубровиці його фірма виграє уже вчетверте.

Юрій Фалко каже, що вигравав тендери при різних владах, тому його звязки з нинішнім заступником голови РОДА перебільшують

– Ми брали участь в ньому четвертий раз. Три рази перед тим перемагали тому і брали участь в тендері і цього разу. В 2011 році проводився тендер, його відмінили через відсутність фінансування. У 2012 році його знову оголосили, знову ми взяли участь, знову не було фінансування. В 2015 році знову ми перемогли, знову його відмінили у зв’язку з тим, що проектно-кошторисна документація не відповідала уже ніяким вимогам. Наскільки я розумію, за два роки зробили нову проектно-кошторисну документацію, ми знову взяли участь і знову перемогли, – розповідає посадовець.

Будь-які зв’язки між учасниками дубровицького тендеру Юрій Фалко заперечує. Каже, що він знайомий фактично зі всіма будівельними структурами в області. Оскільки цей ринок на Рівненщини досить обмежений, то всі між собою перетинаються.

– В Рівненській області я знайомий фактично зі всіма будівельними структурами, зі всіма перетинався. З генпідрядником, або як я був генпідрядник, то я запрошував субпідрядників, бо коли обмежені строки і вимагають виконання термінових робіт тоді шукаєш і долучаєш партнерів, людей, які можуть виконати такі роботи, – каже Юрій Фалко. – Ринок обмежений, будівельники виїжджають за кордон, бо розцінки держзакупівель не дозволяють стабільно триматися на цьому ринку, а виконавців, які можуть виконати роботи вчасно, не дуже багато.

Також Юрій Фалко додає, що нічого не знає про зв’язки його батька – засновника ПВКФ «Фіалка» Володимира Фалка із ТОВ «С.П.А.С.».

– Зі «СПАСом» співпрацювали всі фірми, які є в Рівненській області. Вони виконують специфічні роботи. Можливо в мого батька є якісь відносини, але я про це не знаю, – каже чоловік.

Що ж до будівництва у Степангороді, то директор фірми запевняє, що там його працівники не виконували ніяких робіт.

– Це неправильна інформація, – переконує Юрій Фалко попри те, що бригадир Олег Скульський представився працівником його фірми.

Що ж до зв’язку першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського із фірмою «Фіалка», то директор компанії Юрій Фалко каже, що його роль перебільшена.

– В мене був адвокат Пейко Андрій Борисович і він десь міг йому допомагати, – каже Юрій Фалко. – А те, що там напридумували оцих всіх речей, якими ви лякаєте громадськість, ви пишете, я стараюся на це не реагувати. Ми з 2004 року брали участь в тендерах і постійно їх виграємо. Пов’яжіть мене з усіма режимами! «Західметал» подав пропозицію на 4 мільйони дешевшу. Я, розуміючи, що не буду демпінгу вати, я не почав опускати. Я не опустив у зв’язку з тим, що вони не поукладали декілька розділів документації.

– В протоколі тендерного комітету йдеться про дві помилки, – уточнюємо.

– Якщо ви в школі хотіли заробити 12-ку чи п’ятірку і ви допускаєте дві чи три помилку і вам ставлять одиницю, а комусь ставлять відмінно, – наводить приклад посадовець. – Почитайте закон про держзакупівлі, там все написано чому відхиляється пропозиція.

Також Юрій Фалко додає, що на об’єкті у Дубровиці уже розпочалися підготовчі роботи.

Тим часом у компанії «Стиль-декор» у телефонній розмові жінка, яка не представилася, відмовилися від надання будь-яких коментарів «Четвертій владі» стосовно тендеру.

– На жаль, ніякої інформації ми вам надавати не будемо. Хочете – можете давати офіційний запит, – навідріз відмовилася жінка, яка підняла слухавку за номером телефону компанії «Стиль-декор».

– А чому? – цікавимось.

– Я не зобов’язана вам відповідати чому.

– А ви хто? Яка ваша посада?

– Не має значення. Кажу вам: Ігоря Дмитровича [Мельника, керівника фірми] немає на місці, він дуже зайнятий і інформація та, яка вас цікавить, просто не надамо.

– А ви маєте повноваження взагалі так відповідати?

– Так маю. Якби не мала – не відповідала б.

– А чому Ігор Дмитрович не хоче спілкуватися? Це його така позиція?

– Я не буду вам ніяких коментарів давати. Його зараз немає.

– Чому така ваша позиція? Якась причина ж є?

– Я не зобов’язана вам пояснювати.

Із директором компанії «Західметал», пропозицію якої викинули із тендеру через дві помилки, на жаль, поспілкуватися теж не вдалося. Протягом тижня журналіст телефонував в офіс компанії, однак директор Олег Жошко був або на нарадах, або у відрядженні, або просто відсутній.

Підопічні Олега Жошка передали директору залишений контактний телефон до журналіста, однак ніхто так і не перетелефонував. Дивна позиція як для компанії, чию дешевшу на 4 мільйони гривень пропозицію викинули із тендеру за дві помилки.

P.S. Як має виглядати комплекс:

Над публікацією працювали Юрій Горбач, Євгеній Гапич

* * *

Розслідування проведено в межах проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED

Exit mobile version