Колона – Cайт громадської журналістики

На Рівненщині вшанували Героїв Гурб гучними пострілами та вибухами (ФОТО, ВІДЕО)

На Рівненщині вшанували Героїв Гурб гучними пострілами та вибухами.

22 квітня 2014 року в урочищі Гурби відбулося вшанування пам’яті загиблих воїнів УПА. На подію приїхало кілька тисяч глядачів як із Рівненської області, так і з сусідніх областей.

Вчора на Рівненщині відзначали 70 річницю з дня бою. Саме ця битва увійшла в історію як найбільша б

Учасник бою під Гурбами 1944 року і студенти історико – соціологічного факультету, РДГУ (Фото: Вадим Білотіл)

итва УПА. Значних втрат зазнали обидві сторони. Перемогу у ній собі присвоює кожна сторона. Проросійські інформаційні джерела аргументують її тим, що змусили відступити партизанську армію, а українські – не здалися без бою і прорвали кільце оточення.

На Рівненщині вшанували Героїв Гурб гучними пострілами та вибухами. Вже стало традиційним те, що відзначають цю подію відтворенням самого бою. Цього року організатори окрім гвинтівок, в історичній реконструкції використали тяжку техніку: вантажівка (в народі – “полуторка”), БА-10, гармата ЗИС-3 і німецький піхотний міномет. Під час реконструкції бою, вистріли та вибухи лунали з усіх сторін.

Загалом подія зібрала велику кількість охочих подивитися на дійство, проте ніхто не забував саму причину, чому сюди приїхав. Глядачі отримали масу вражень від побаченого і ще на крок стали ближчими до розуміння історичного минулого.

На Рівненщині вшанували Героїв Гурб гучними пострілами та вибухами. І, на закінчення, слова одного з реальних учасників бою під Гурбами, що були присутні на відтворенні подій:

“Москалі нам ніколи не були друзями, від царя вони нас мучили і катували! Бережіть Україну! Ви молоді і повинні її уберегти від цього ката!”говорив дідусь зі сльозами на очах.

ФОТО: Вадим Білотіл

Збір перед початком бою – реконструкції

Панахида за загиблими

Виставляли важку артилерію

Військова вантажівка з партизанами

стрілянина

Початок реконструкції розпочався із обстрілу мотоциклістів

Перестрілка

Приготування і перевірка зброї

Після закінчення реконструкції

Останні приготування

Перепочинок перед боєм

Відтворення подій бою

Відео: Вадим Білотіл

Exit mobile version