Колона – Cайт громадської журналістики

Муляренко, Дзецько та Бабат претенденти на позбавлення мандату (Аналітика)

Муляренко, Дзецько, Бабат депутати на відкикання

Активісти громадського руху “Чесно” на минулому тижні опублікували аналітику у якій було визначено депутатів на відкликання Рівненської міської ради, загалом три депутати можуть бути відкликаними, ще 10 є прогульниками. Проти депутата  Олександра Бабата порушено кримінальне провадження. Олексій Муляренко який суміщає депутатство та керівництво областю пропустив усі 100% комісій, які мав би відвідати.

Кандидати на відкликання Рівненської міської ради

Згідно проведеної аналітики 3 депутата рівненської міської ради ради Олексій Муляренко, Олександр Бабат та Олег Дзецько можуть бути відкликаними так як вони пропустили більше 50% засідань комісій та сесій.

Очільник Рівненської ОДА та депутат Рівненської міської ради Олексій Муляренко пропустив 100% засідань комісії з питань транспорту, зв’язку та екології. Загалом депутат у коментарі журналістам вказав на те що не порушує законодавста будучи депутатом та державним службовцем, та наголошує на тому що не збирається складати мандат:

Очолюючи облдержадміністрацію, і в той же час представляючи інтереси рівнян у міській раді я жодним чином не порушую законодавство. А це найголовніше. Адже є роз’яснення держслужби, Закон не має зворотньої сили, я став депутатом до набрання Законом юридичної сили, а тому жодних правових підстав складати мандат депутата немає. Окрім того, у міській раді я відповідаю за цілий виборчий округ під №27. З часу обрання депутатом мені вдалося зробити там чимало хороших справ для його мешканців, а у планах ще більше. Активно працює моя громадська приймальня на окрузі, люди сподіваються на мене, а тому взяти так просто скласти мандат і піти, це найлегше, що можна зробити.
Після проведення конференції представниками Чесно радник голови Рівненської ОДА Сергій Мініч, дав коментар журналістам РТБ,  у якому зазначив:
З травня 2016 голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко займав посаду секретаря міськради, а отже відповідно до чиного законодавста не міг бути членом жодної з постійної комісії. Тому говорити про те, що він протягом року не відвідував засідання – не став би. Разом з тим, як він перестав бути секретарем Рівнеради  він став членом комісії транспорту, зв’язку та екології , і це відбулося у вересні 2016 року. З того часу було близько десяти засідань цієї комісії частину із яких він пропустив тому що перебував у відрядженнях як голова ОДА.
 
Насправді ж з часу входження Олексія Муляренка у комісію відбулося 11 засідань комісії з питань транспорту, зв’язку та екології, з яких Муляренко пропустив не частину комісій як зазначив його радник а усі одинадцять.
Про це свідчать дані, які були отримані активістами у відповідь на запит з Рівненської міської ради:
(У двох копіях яких зазначено нижче повторюються три протоколи комісії 22, 23 та 24)
Олександр Бабат, який є депутатом від “Батьківщини” є другуим кандидатом на відкликання через пропуски у комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальної власності. Окрім цього він також пропустив 40% сесійних засідань.
Усі пропуски Олександра Бабата можна побачити у даних отриманих з виконкому Рівнеради:
Нагадуємо, що аналіз проводився лише за даними за 2016 рік.
Також Бабатом було пропущено усі 9 засідань виїзних комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальної власності:

Окрім того що депутат є прогульником він також фігурує у кримінальному провадженні яке було відрито відносно його у зв’язку переховуванням тіла чоловіка, який загинув на будівництві матері депутата.


За даними ЗМІ, Бабат пропонував рідним загиблого 100 тис. гривень за те щоб ті замовчували нещасний випадок. 31 січня у Рівненському міському суді розглядали клопотання про взяття депутата під домашній арешт, але суддя Сидорук Євгеній відхилив дане клопотання.

Бабат також намагався чинити тиск на журналістів, які проводили розслідування у вище згаданій справі. У зв’язку з тим, що журналістами було проведено розслідування і дана справа отримала резонанс у суспільстві, Бабата було виключено з фракції “Батьківщина”. За це  рішення проголосовано одноголосно його колегами по фракції.

Слід нагадати те що, згідно аналітики яку проводив ГР “Чесно” щодо відвідування депутатів Рівненської міської ради 7-го скликання депутат Бабат також зазначався у списку депутатів на відкликання, про те незважаючи на це, на місцевих виборах у 2015 році, Бабат отримав найбільшу підтримку серед усіх кандидатів у депутати до Рівненської міської ради.

Журналістам які працювали над матеріалом не вдалося вийти на зв’язок з Олександром Бабатом, для того щоб дізнатися причини його прогулів у сесійних засіданнях та у комісії.

Ще одним депутатом щодо якого може бути проведена процедура відкликання є Олег Дзецько який пропустив 58% засідань комісії з питань міського господарства.

Усі свої пропуски депутат пояснив тим, що неофіційно працював за містом і не міг перебувати у місті:

Я працюю на роботі, неофіційно був влаштований. 3араз офіційно, за містом по області, і тому в місті в мене не було можливості перебувати, хоча зараз я думаю з переходом на іншу роботу я буду в місті, тому в мене з цим проблем не буде.

Журналісти Сайту громадської журналістики і надалі слідкуватимуть за діяльністю депутатів Рівнеради та інформуватимуть  наших читачів про прогульників і недоброчесних депутатів.

Exit mobile version