Колона – Cайт громадської журналістики

Google.maps відображає вулицю “Небесної сотні” у Рівному

Весняний рівненський "бродвей"

Нещодавно рішенням Рівненської міської ради від 18 грудня вулицю Васо Кіквідзе у Рівному було перейменовано на вулицю Небесної сотні. Вслід за цим популярний сервіс Google.maps оновив інформацію про вулиці міста Рівного, завдяки чому нову вулицю тепер можна побачити і на електронних картах в мережі Інтернет.

Нагадаємо, що Васо Кіквідзе – герой громадянської війни 1917-20 років, очолював Рівненський червоногвардійський загін у боях проти Центральної Ради. Виступав у боях в районі міст Рівне, Дубно, а також відомий боями проти німецьких загонів. Таким чином радянську епоху змінює нова героїчна доба незалежної України, а сама Україна отримує чергове нагадування про найбурхливіші події останніх років.

Наразі суперечки щодо зміни назв сіл та міст, окремих вулиць, ліквідації пам’ятників комуністичної епохи стають все актуальнішими. Варто також нагадати, що у багатьох містах України, в тому числі західної її частини, зберігається велика кількість географічних назв, топонімів та пам’яток, що асоціюються із добою комуністичного минулого та радянського побуту. Очевидно, протягом найближчих років ми станемо очевидцями ще дуже великої кількості таких змін, і поваленими пам’ятниками та перейменованими вулицями, ймовірно, тут не обійдеться.

Exit mobile version