Колона – Cайт громадської журналістики

Що означає фраза Аллах Акбар?

Значення фрази Аллах Акбар у більшості асоціюється з ісламом і військовими діями в ім’я Аллаха. Тому, найчастіше у людей іншого віросповідання, відношення до цього вислову негативне. Зіграли роль медіа та Інтернет, які створили певні стереотипи. Хоча ця фраза на слуху з дитинства, не всі знають, який сенс вона має, і коли її застосовують.

Джерело:s-media-cache-ak0.pinimg.com Якщо використовувати фразу « Аллах Акбар », необхідно враховувати два нюанси. Вимовляти і писати правильно: «Аллаху Акбар». Другою частиною є слово «Такбір» зі значенням «звеличення» і використовується для схвалення чогось – або, вираження радості. Вимовляється багаторазово після молитви, під час обрядів, важливих речей. Таким чином, в ісламі, за допомогою цих двох словосполучень звеличують Аллаха, звеличуючи його над усім світом.

З чого складається фраза

Перше слово фрази « Аллах Акбар » у мусульман позначає Бога, хоча деякі вчені і фахівці – богослови вважають, що ці два слова не можна об’єднувати. У них абсолютно різні смислові значення. Одні вважають, що Аллах – єдиний Бог, творець світу. Інші кажуть, що це дві різні сутності. З їх точки зору Аллах – ім’я мусульманського божества. Але для мусульманської культури це не має ніякого значення, не впливає на зміст і випадки, в яких використовується фраза.

Слово «Акбар» похідна від «кабір», тільки йде як найвищий ступінь від прикметника. Перекладається як «старший», «важливіший». В ісламі мається на увазі, що слово позначає «самий великий», «найбільший». З огляду на все це, суть фрази наступна: «Аллах є найбільший з усіх» або «Аллах великий над усіма»

Коли вживають фразу

Ця фраза має дуже широке застосування і її можна почути в різних випадках. Частково, правда, що її використовують мусульмани, коли відбуваються якісь військові дії як-то бойовий клич. У цьому випадку вони мають на увазі, що виють з противником за праведну справу, підкоряючись Корану. Але в більшості випадків, ця фраза вимовляється для звеличення Бога, схиляння перед ним, висловлювання свого поваги під час молитви.

Для мусульманської культури характерним є часте повторення цієї фрази, особливо під час різних свят, для вираження благоговіння перед Богом і радості. У багатьох країнах, таких як Іран, Афганістан, Ірак ця фраза зустрічається в державній символіці, гімнах, що говорить про важливість і винятковості цієї фрази для культури ісламу.

Exit mobile version