Наші контакти

    Колона – Cайт громадської журналістики

    Головне зображення ілюстративне

    Здоров'я

    Кулінарні хитрощі для здоров’я всієї сім’ї

    Здоров’я – це те чого прагне кожна мати для своєї дитини. Коли справа доходить до приготування їжі, у господині можуть виявитися шкідливі звички, про які вона навіть не підозрює. Деякі з цих звичок заважають довести страву до досконалості, інші – просто небезпечні для здоров’я. Як же правильно вибрати, обробити і приготувати продукти, щоб було і смачно, і корисно?

    Підготовка продуктів
    Дивимося етикетки. Дуже важливо вибрати якісні продукти. На упаковці має бути написано, що овочі, фрукти вирощені в натуральних умовах, а птах або м’ясо не оброблялися гормонами росту або антибіотиками.
    Вибираємо сезонне. Так, сезонні фрукти і овочі – більш швидкопсувні. Зате вони гарантовано не принесуть шкоди для здоров’я, містять більше вітамінів і менше піддавалися додатковій обробці після збору врожаю.
    Мити зі щіткою? Звісно так! І не тільки коренеплоди типу картоплі або редиски, щоб очистити їх від мікробів, що живуть в грунті. Навіть фрукти і овочі, які з грунтом не стикаються, мити потрібно дуже ретельно. Справа в тому, що для тривалого зберігання їх обробляють воском і парафіном – речовинами, які покращують їх товарний вигляд, але які майже не виводяться з організму. Правильне миття: в проточній воді, з милом і щіткою або губкою. Плоди з шкіркою (наприклад, цитрусові) попередньо ошпарюємо, щоб видалити з їх поверхні консерванти.
    Вимочуємо. Вимиті, але не очищені овочі і фрукти краще замочити попередньо в холодній підсоленій воді на годину-півтори.
    Чистимо. З усіх овочів і фруктів найкраще зчистити шкірку. Велика частина шкідливих речовин (нітратів, пестицидів і так далі) міститься саме в ній. У капусті обов’язково вирізаємо качан. Врахуйте: ніж, яким ви обробляєте овочі і фрукти, повинен бути з нержавіючої сталі. Зберігати очищені плоди не можна, так як в них моментально запускаються окислювальні процеси. Відразу готуємо або їмо! І не економимо. Якщо під шкіркою картоплі або кабачка ви виявили жовті плями, викинете овочі безжально. Це свідчення присутності нітратів.
    Шкіру геть! Очищати від шкіри рекомендується курку, індичку і іншу птицю. Шкіра дуже жирна, а в смаженому вигляді містить ще й канцерогени.
    Готуємо по порядку
    Розводити чи ні? Для дорослих необхідність розводити молоко для каші або сік в пропорції 1: 1 відпадає. Але пам’ятайте, що стакан молока або соку – це не приємна добавка до обіду, а самостійний прийом їжі, досить калорійний перекус.
    Суп всьому голова. Без першого страви обід не обід – на цьому наполягають бабусі. І вони частково мають рацію – дієтичні супи готують шлунок до прийому більш важкої їжі, налаштовують апетит. Інша справа, що якщо варити суп не за правилами, корисних речовин в ньому залишиться мало. Тому частіше використовуємо овочеві відвари і рідше – м’ясні, особливо жирні бульйони.
    М’ясо варимо так. Кладемо в воду, і після того, як закипить, перший бульйон зливаємо. Разом з піною підуть всі шкідливості, які можуть там опинитися. Заливаємо шматок свіжої водою і вже після цього варимо бульйон. Овочі в супі не переварюємо – інакше в них зовсім не залишиться вітамінів. Тому, щоб в плодах збереглося якомога більше корисних речовин, дрібніше ріжемо і варимо на повільному вогні і приблизно 10-15 хвилин, не довше.
    Різні дошки і ножі. Це загальне правило – для кожного виду продуктів потрібно завести окремий ніж (для хліба, для м’яса, для овочів) і окрему дошку. І тримаємо їх в ідеальній чистоті. До речі, хоча найлегше миється пластик, пластикові дошки краще не використовувати: під гострим ножем від них відколюються мікроскопічні шматочки пластику, який потрапляє в страви – і в наш шлунок. На жаль, полімери практично не виводяться з організму, застряють там назавжди, сприяючи розвитку цілого букета захворювань, пов’язаних з гормональним фоном і обмінними процесами.
    Менше смаженого! М’ясо, птицю, рибу і овочі краще запікати, варити або готувати на пару. Так в ній буде менше жирів і більше корисних речовин. Копченостей (м’ясних чи рибних) теж краще уникати – в них міститься шкідлива сечова кислота, яка сприяє утворенню каменів у нирках і запалення суглобів. Та й сіль, якої в копченому багато, теж некорисна – вона затримує в організмі рідини і підвищує ризик розвитку гіпертонії.
    Міняємо масло. Тваринні жири в невеликій кількості потрібні нашому організму. Але це не означає, що вершкове масло потрібно їсти ложками. Готувати куди корисніше на рафінованій олії – рослинні масла засвоюються набагато краще і менш калорійні.
    Солимо в кінці. До речі, про сіль. Підсолювати страви, звичайно, потрібно. Краще використовувати в невеликих кількостях йодовану сіль (йоду нам катастрофічно не вистачає, але ж він так необхідний для роботи мозку!). Один мінус – йод руйнується при високих температурах. Тому солимо страви тільки в самому кінці.
    Як правильно з’їсти
     Сніданок з’їж сам. Вживання калорійної їжі рекомендується в першій половині дня. А ось вечеря повинна бути легкою: білка побільше, поменше вуглеводів.
    В день по яйцю. Насправді, максимум яєць, який дозволено людині – не більше 5 на тиждень. Захоплюватися ними не варто. Так, вони поживні, вони містять вітаміни і амінокислоти, але ще і здатні викликати сильну алергію. Крім того, в жовтку дуже багато холестерину.
    Стакан молока на ніч. Це правильна звичка – молочну їжу краще залишати на вечір, тому що вона засвоюється швидше м’ясної (яка засвоюється від 5 до 10 годин, змушуючи шлунок і кишечник працювати всю ніч).
    А компот? Їжу краще не запивати ні водою, ні тим більше соками або солодким чаєм. Рідина займає місце в шлунку, і в результаті людина «наїдається» швидше, а поживних речовин недоотримує. Крім того, рідина розбавляє шлункові соки і заважає правильному травленню. А щоб «сухомятка» краще засвоювалася, з’їжте перед обідом шматочок кислого або солоного (лимончик або огірочок): це посилить слиновиділення і допоможе засвоєнню їжі.
    Відкрити матеріал


    Прокоментувати

    Leave a Reply

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

      09.01.2024
      Сьогодні
      06.11.2023
      02.11.2023
      24.09.2023
      03.10.2022
      21.08.2022
      03.05.2022
      20.04.2022
      08.03.2022
      27.05.2021
      23.05.2021
      30.04.2021
      29.04.2021
      01.04.2021
      Вверх