Колона – Cайт громадської журналістики

Хрещені батьки, – як обирати та що потрібно знати?

Якщо ви прийняли рішення хрестити дитину, то без вибору майбутніх хрещених батьків вам не обійтися. Підійдіть до вибора з особливою увагою, адже хрещені батьки будуть в подальшому брати участь у вихованні дитини, а також повинні стати людьми, яким він буде довіряти все життя.

Хрещені батьки: як знайти?

Зазвичай їх вибирають з найближчих друзів або родичів.
Хрещені батьки ні в якому разі не можуть бути між собою чоловіком та дружиною, або нареченим і нареченою. Між ними після хрещення виникає духовне споріднення (кумедні слова «кум» і «кума» – це тепер про них!), І будь-яка статеве життя при цьому виключається.

Традиційно, просять привести або двох різностатевих хресних або хресного того ж статі, що і дитина. Але це всього лише традиція, яка йде корінням з тих часів, коли людей хрестили дорослими і голими, і було чого соромитися.

В принципі, хресний потрібен для того, щоб наставляти свого хрещеника в духовному житті, і він цілком може бути не тієї статі, що і дитинка.

Хрещені батьки: навчання

У деяких єпархіях вимагають, щоб хресні батьки, які до цієї своєї місії постійно не відвідували храм, пройшли короткочасні курси – щось типу лікнепу для початківців віруючих. Інакше чому ж вони зможуть навчити свого хрещеного сина або дочку?

Як правило, це 2-3 заняття, які проводять самі батюшки або найбільш начитані парафіяни, і на цих заняттях можна задавати будь-які питання про віру. У деяких храмах обмежуються видачею невеликих книжок про Таїнство.

З вооцерковленими хрещеними батьками занять не потрібно, священик просто запитає у них, чи знають вони заповіді, попросить прочитати кілька молитов.

У будь-якому випадку, погодьтеся, людина, яка бере на себе відповідальність за вашого малюка, повинен розуміти хоча б в чому вона полягає. І в будь-якому випадку, хресний батько повинен знати напам’ять молитву Символ віри, щоб прочитати її у відповідний момент.

Джерело: ktds.org.ua

Хрещені батьки: правила

Церковною мовою хресних батьків називають восприемники. Вони служать поручителями віри немовляти, і на них лягає відповідальність саме за духовне виховання дитини. Згодом, після досягнення дитиною свідомого віку, вони повинні пояснити їй основи Православної віри. Необхідним вважається тільки один: хресний батько – для хлопчика і хрещена мати для дівчинки. Однак по вкоріненою традицією малюкові часто вибирають двох хресних – чоловіка і жінку.

В домі з’явився малюк або поради молодим батькам

Хрещеними батьками НЕ можуть бути:

Що повинні хресні батьки?

Багато мам вважають, що хресні батьки тепер зобов’язані економічно підтримувати сім’ю. Це не так. За канонами, хресні зобов’язані піклуватися про виховання малюка. Скажімо, відмовити в покупці дорогої іграшки або оплаті путівки на південь хресні батьки можуть, а ось відмовити мамі в допомоги для поїздки з дитиною до церкви у вихідні – немає. Вважається, що за виховання хресного дитини з людини запитають так само, як за виховання рідного.

Джерело: www.moy-rebenok.ru

Exit mobile version