Колона – Cайт громадської журналістики

Вперше Леніна повалили в Тернополі + ВІДЕО

До мережі потрапило відео першого в Україні знесення пам’ятника Леніну. Як повідомляє підпис відео, вперше пам’ятник Леніну в незалежній Україні було знесено 8 серпня 1990 року. Автори відео стверджують, що саме вони започаткували таке явище, як “ленінопад”.

Унікальне відео, зняте на любительську камеру, з’явилося Інтернет-спільноті “Від Тарнополя до Тернополя” .

В день демонтажу Леніна в Тернопіль приїхав замміністра МВС УРСР генерал Бердов, він погрожував тим, що зробить у випадку знесення пам’ятника. Проте він нічого не добився погрозами. Тодішній мер Тернополя В’ячеслав Негода особисто долучився до процесу демонтажу.

Про демонтаж Леніна розповів детальніше Юліан Осадчук, заступник голови міськвиконкому. Який особисто був на мітингу на центральній площі Тернополя і відповідав за технічну сторону демонтажу. Він згадує, що кран для цієї мети місцеві підприємства відмовлялися надати.

– Тоді я пішов на хитрість: взяв автокран нібито для демонтажу теплотраси поблизу будинку, де проживали партпрацівники, – згадує Осадчук.

Кранівник, за словами Осадчука, відмовлявся робити те, що його попросили, навіть знепритомнів за кермом дорогою до площі, де знаходився пам’ятник.

– Зовсім випадково у натовпі серед мітингуючих виявився його напарник – Михайло Кульчицький. Він навіть з радістю погодився зняти пам’ятник, – говорить Юліан Осадчук.

Постамент Леніна, підпилявши й обрізавши кріплення, підняли вгору і повантажили на вантажівку за 15 хвилин.

Деталі вінтажного “ленінопаду” Ви можете посмакувати на відео:

Сайт громадської журналістики

Exit mobile version