Колона – Cайт громадської журналістики

В Рівному громадська коаліція закликає партії до чесних виборів

ЧЕСНО

Фото ГР ЧЕСНО

Рівненські організації Комітету виборців України, Громадянської мережі ОПОРА і Руху «Чесно» об’єднали свої зусилля та створили коаліцію «За демократичні вибори», основним завданням якої буде сприяння проведенню чесних та прозорих позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року на Рівненщині.

5 вересня у Рівному Громадянська мережа ОПОРА, Комітет виборців України та громадянський рух «Чесно» на спільному круглому столі оголосили про створення коаліції «За демократичні вибори», оприлюднили декларацію Коаліцію та запропонували політичним партіям Рівненщини підтримати Меморандум про чесні та демократичні вибори.

За словами представника Громадянської мережі ОПОРА Андрія Токарського громадські організації, які професійно займаються моніторингом виборчих кампаній вирішили об’єднатися для координації своїх дій з метою сприяння проведенню чесних та прозорих позачергових парламентських виборів. Коаліція ставить перед собою наступні цілі:

Представники Коаліції «За демократичні вибори» звернулися до обласних організацій політичних партій Рівненщини про підтримку вимог Коаліції не включати до виборчих списків та не висувати в одномандатних виборчих округах області кандидатів, які не відповідають сформованим критеріям доброчесності. Координатор руху «Чесно» в Рівненській області Віталій Примак запропонував партіям не включати до власних виборчих списків та не висувати в одномандатних виборчих округах області кандидатів, які:

Представник Комітету виборців України Олексій Голецький закликав політичні партії області з метою підвищення рівня прозорості, відкритості та збільшення довіри виборців до виборчого процесу:

Також учасники Коаліція запропонували представникам політичних партій підтримати Меморандум. Першими готовність підписати Меморандум висловили присутні на заході представники політичної партії «Громадянська позиція». У свою чергу, представник ВО «Свобода» зазначив, що вони відкриті до діалогу і після внутрішнього обговорення приймуть рішення по Меморандуму. На заході також були присутні представники партії «Воля», «Сила Людей».

Коаліція «За демократичні вибори» закликає інші політичні сили області підтримати Меморандум і цим самим продемонструвати свою готовність вести чесну та прозору виборчу кампанію. Підписати Меморандум можна буде в групі «Рівненщина політична» у соціальній мережі Facebook. Також цю групу інші громадські організації та окремі громадські активісти, які поділяють цілі Коаліції зможуть до неї приєднатися.

Коаліція «За демократичні вибори» відкрита для всіх, хто поділяє її цілі та методи. Вона не буде підтримувати жодну політичну партію чи кандидата. Коаліція має стати реальним інструментом громадського тиску задля зміни політичних правил в Рівненській області.

Exit mobile version