Колона – Cайт громадської журналістики

У Рівному Народна рада складається без громадських активістів

У Рівному мобілізують військових
Нардеп Микола Кучерук виступає на віче у Рівному.

Щоб легітимізувати новостворений орган самоврядування, до його складу мають увійти депутати обласної ради, вважають опозиційні політики. Утім, обіцяють не залишити незадіяними й громадських активістів-учасників акцій спротиву.

У неділю, 26-го січня, під час народного віча під стінами облдержадміністрації нардеп Микола Кучерук повідомив, що у понеділок, 27-го січня, таки буде проведено позачергову сесію облради, де буде проголошено про створення нового органу, який перебере на себе усю повноту влади на Рівненщині – Народної ради. Для цього, за словами Миколи Кучерука, уже є більшість у депутатському корпусі. Адже попри революційні події, життя в області не може зупинитися. Потрібно приймати бюджет, ухвалювати інші важливі для краю рішення.

Як відомо, раніше під час палких промов зі сцени рівненського майдану лунали заклики й обіцянки створити Народні ради з числа громадських активістів. Однак у процесі створеня цих органів опозиційні політики дійшли висновку, що такі органи наразі можуть бути  нелегітимними. Мовляв, депутатів усе ж таки обирала громада краю і діючою Конституцією передбачено функціонування влади саме через такі органи.

– Пам’ятаєте, колись були у нас облвиконкоми, – провадить Микола Кучерук . – От на кшталт них буде створено ці самі виконкоми, які легітимні бо вони єдині мають право на існування, бо записані в Конституції. Усі облдержадміністрації вичерпали себе як вертикаль влади. Тому ми повинні чітко відбудувати систему влади, яка матиме конституційне підгрунтя.

Уточнив щодо участі громадських активістів у новостворених органах влади депутат обласної ради Сергій Штурхецький:

– Обласної ради як політоргану давно вже немає, вона не представляє інтереси громади краю. Я про це говорив ще у грудні, коли облрада не змогла проголосувати рішення на підтримку вимог майдану. Але наразі залишається потреба в ній як перехідному органі, щоб забезпечити легітимність передачі влади. Тому Народна рада складатиметься виключно з депутатів, бо вони легітимні, їх обирали люди. А от у виконавчі органи, які вона створить, уже зможуть увійти й громадські активісти.

Щодо персоналій, то наразі про це опозиціонери воліють не говорити, мовляв, треба спочатку провести позачергову сесію у понеділок.

Журналіст «Четвертої влади» звернулася до співголови обласної олрганізації ВО «Майдан» Олексія Хахльова із запитанням, чи пропонували йому долучитися до роботи в нових керівних органах, чи має він таке бажання. Олексій Хахльов був лаконічним і категоричним:

– Я не за посади стою, а тому що мені болить серце за долю України. Я не хочу, щоб громадянин з прізвищем Янукович продав її у російське рабство. Крапка. Хочу, щоб були в Україні порядок, демократичні цінності, де свобода людини, її права – на перпшлму місці. Я не хочу жодних посад. Крапка.

Джерело: Четверта Влада

Exit mobile version