Колона – Cайт громадської журналістики

“Самі жеріть своє їдло”, або Бойкот російській продукції

Бойкот російській продукції

Бойкот російській продукції

Не купуй російське! або Бойкот російській продукції! — всеукраїнська громадянська кампанія бойкоту російських товарів, що виникла як реакція на торговельну війну Російської Федерації з Україною і вторгнення російських військ на наші землі. 

Логотип акції

Акція розпочалась 14 серпня 2013 року із закликів у соціальних мережах, які масово поширились в Інтернеті.

Організатором кампанії виступає рух “Відсіч”.

“Пропонуємо всім небайдужим долучися до бойкоту російських товарів в Україні. Їх можна знайти за країною-виробником на упаковці, а також за першими трьома цифрами штрих-кодів – це 460-469”, – повідомляє “Відсіч”.

Код російських товарів розпочинається на 46 (0-9)

Заклики такого ж змісту поширюють користувачі Twitter і Facebook.

Активісти висловлюють своє обурення: “Такого ставлення до нас, як до людей другого сорту, не дозволяє собі жодна країна, окрім Росії. І це почалось не вчора і, як показує досвід, завтра не закінчиться. Як тільки зникає одна проблема – виникає інша. Обирай – змиритися з цим і жити з почуттям хлопа у пана чи проявити звичайну людську гідність й не дозволити себе принижувати. Кожен з нас може дати відповідь на спроби Росії поставити нас на коліна, для цього треба лише відмовитись від купівлі російських товарів”.

Активістка руху “Відсіч”

Водночас, активісти наголошують, що при виборі товарів в магазині варто бути уважними, трапляється, що товари однакового виду виробляють і в Росії і в Україні. Через це треба дивитись не лише на штрих-код країни-виробника, а й звертати увагу не етикетку.

На підтримку акції був проведений флешмоб “Російське вбиває” або Бойкот російській продукції в одному із Київських супермаркетів: молодики падають в магазині, ніби збиті кулею з ніг, їх тіла є своєрідною перепоною  для доступу до прилавків з російськими товарами. Реакція людей неоднозначна: хто лякається, а хто здогадується, що це діло рук молодіжної організації “Відсіч”. За часів президентства Януковича учасники кампанії були відомі акціями проти політики проросійського міністра освіти Дмитра Табачника і законів, які обмежують права студентів.

Після перемоги Майдану організація проводить такі акції, як бойкот російській продукції в супермаркетах, на заправках, інших людних місцях. 16 квітня в рамках такої акції клоун з іграшковою зброєю “розстрілював” відвідувачів одного з київських “Макдональдсів”, закликаючи їх відмовитись від російського чаю і соусу.

Люди імітують смерть від товарів російського виробництва

“Про наш заклик про бойкот російських товарів відразу написали понад сотня засобів масової інформації України, Росії, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Естонії, Латвії, навіть… Ірану”, – повідомили на своїй сторінці у Facebook активісти. Вони визначили гасло своєї боротьби так: “Дамо відсіч зазіханням Росії на Україну!!!”

Інтернет-користувачі активно відгукнулися на підтримку вітчизняного виробника, створивши власні картинки пропагандистського змісту:

Для мобільних телефонів, які працюють на системі Android, тепер доступний безкоштовний додаток “Бойкот окупантів”, який можна завантажити з Play-маркета:

ТСН провела опитування серед населення, щоб дізнатись, скільки людей долучилось до бойкоту всьому російському , і скільки не підтримує його:
Антиросійська акція уже досягла хороших результатів: імпорт російських товарів знизився на 20% ! – ЗМІ


В інтерв’ю активістка руху “Відсіч” Катерина Чепура зазначила, що продаж російської продукції в Україні впав майже на 40%.

У свою чергу директор Google в Україні Дмитро Шоломко додав, що бойкот російських товарів сильніше відчувається в IT-сфері.

Представник ЄБА зазначила, що повністю відмовитися від російських товарів Україні не вдасться через відсутність альтернативи, зокрема, у сфері поставок палива.

Директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн заявив, що бойкотування українськими автолюбителями автозаправних станцій російських брендів “погоди не робить”. За оцінками експерта, навіть у випадку, якщо російські АЗС підуть з українського ринку, “ринок цього не відчує”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавці російських товарів відчули наслідки бойкоту

Матеріали з сайтів: Facebook  , Wikipedia , Youtube , Радио” Свобода “ , Zaxid.net , BusinessUA , Insider , Пороги , ТСН , ЄБА , Тиждень.ua 

Exit mobile version