Колона – Cайт громадської журналістики

Рівненська облрада купила наручні годинники на 110 тисяч гривень

Рівненська облрада купила наручні годинники на 110 тисяч гривень

Рівненська обласна рада купила 92 персональні хронометри (наручні годинники) з символікою та гравіюванням у футлярах за 110 тисяч гривень.

Вартість одного годинника склала близько 1195 гривень.

Скрін із сайту виконавця тендеру – https://watch.kiev.ua/store/sl

Про це стало відомо зі звіту, розміщеного на Прозорро.

Так як сума менше 200 000 гривень, так звана допорогова, тобто тендер проводити не обов’язково, то угоду напряму уклали з ТзОВ «Київський годинниковий завод».

Для порівняння, подібну закупівлю нещодавно провело і Головне управління Національної гвардії України (Київ), вони купили по ціні 1 315 гривень за штуку. А Донецька обласна державна адміністрація купила по 684 гривень, але від іншого виробника ТзОВ “Перший український годинниковий завод “Київська Русь“.

Як прокоментували закупівлю Рівненської облради в громадській ініціативі «За чесний тендер», очікувана вартість нижче 200 тисяч гивень, тому замовник (апарат облради) міг як проводити тендер, так і на пряму вибрати постачальника, тобто порушень закону тут немає, а питання ефективності витрачання бюджетних коштів залишають на розсуд платників податків.

Громадський активіст Юрій Дюг, не бачить “зради” у закупівлі наручних годинників:

Не бачу особливої «зради» в цій закупівлі. Обласна рада постійно купляє такі годинники вже багато років уже. І не раз піднімалось питання навіщо це і чи не задорого. Наскільки я знаю то годинниками нагороджують кращих працівників різних галузей до професійних свят і таке інше. Так само як і грамотами і нагрудними знаками. Питання тільки чи обґрунтована ціна, бо з документації не можна встановити модель годинника та порівняти з ціною аналогів в інтернеті, коментує Директор Громадської організації “Антикорупційний моніторинг” Юрій Дюг.

Юрій Дюг

Нашій редакції вдалось отримати документи на основі яких обласна рада замовила ці годинники та іншу сувенірну продукцію. У відповіді облради вказується, що дана закупка годинників відбулась в рамках  “Програми заходів з відзначення державних та професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед  Рівненською областю  на 2016 – 2020 роки”.

Проаналізувавши програму, в додатку №1  до неї вказано обсяги фінансування на придбання наручних годинників на кожен рік відповідно до програми. Варто зазначити, що із кожним роком на цінні подарунки обласна рада буде витрачати більше на 10 тисяч гривень.

Також, в процесі стало відомо що таку ж кількість коштів на цінні подарунки витрачає і обласна адміністрації, якою наразі керує Олексій Муляренко.

Якщо додати всі витрати на цінні подарунки в рамках Програми 2016 – 2020, то отримуємо суму 610 тисяч 500 гривень. Таку ж суму на цінні подарунки в рамках програми витрачає і адміністрація Рівненської області. Додавши витрати обласної ради та обласної державної адміністрації, отримуємо витрачених наших податків 1 мільйон 223 тисячі гривень.

Бачимо що крім витрат на цінні подарунки є інші витрати передбаченні програмою. Такі позиції як “знак до почесної” грамоти та замовлення квіткової продукції лідирують, на першу і другу позицію влада області за п’ять років витрачає по більше ніж 700 тисяч гривень.

Хто приймав програму, можна переглянути на сайті обласної ради.

Висновки робіть самі!

Exit mobile version