Колона – Cайт громадської журналістики

Рада віддає під юрисдикцію Гаазького трибуналу питання військових злочинів Росії

Рада розгляне питання про референдум 29 квітня - Петренко

Рада розгляне питання про референдум 29 квітня - Петренко

Верховна Рада передала під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (трибуналу в Гаазі) розгляд питання щодо збройної агресії РФ в Україні.

Всі події, починаючи з лютого 2014 року, які відбулися в результаті вторгнення російських військових сил і призвели до міжнародних військових та масових цивільних злочинів, тепер матиме повне право розслідувати Гаазький трибунал.

Постанову про це підтримали 271 народний обранець.

Отже, згідно зі статтями VII та VIII (“Злочини проти людяності” та “Воєнні злочини”) Римського статуту Міжнародного кримінального суду до Росії буде можливо застосувати норми міжнародного права для покарання за військову агресію.

Також ВР направила заяву до згаданого вище трибуналу щодо визнання його юрисдикції в розслідуванні антигуманних та військових злочинів, що вчинили вищі посадові особи Росії, та які призвели до масової загибелі українців.

Таким чином, МЗС повинне невідкладно направити цю заяву до Гаазького трибуналу, а Генпрокуратура – звернутися з проханням щодо розслідування антигуманних та воєнних злочинів, що скоїло вище керівництво РФ.

Крім цього, Кабмін та ГПУ зобов’язали зібрати та систематизувати докази щодо участі “ДНР”, “ЛНР” та російського чиновницького апарату до вчинення в Україні злочинів.

Exit mobile version