Колона – Cайт громадської журналістики

Прикарпаття: Як компанії із «чорного списку» обходять Закон

Прикарпаття: Як компанії із «чорному списку» обходять Закон

Як повідомляє журналістка Марія Гаврилюк, Прикарпатські підприємства, які знаходяться у «чорному списку» АМКУ отримують кошти з бюджетних установ.

Нещодавно, Антимонопольний комітет України вніс до «чорного списку» майже тридцять фірм. Представники АМКУ зробили це, тому що деякі підприємства спеціально спотворювали результати тендерів, щоб отримати вигоду для себе. Так декілька компаній змовлялися і одна з них точно перемагала.

Таким чином, підприємства, які перебувають у «чорному списку» АМКУ лишаються права брати участь у тендерах на строк, який складає три роки. Але нещодавно стало відомо, що шість компаній із «чорного списку» продовжують отримувати кошти від бюджетних установ.

ПП Іван Рубашний, після того як його ім’я потрапило до «чорного списку» уклав договір майже на півтора мільйона гривень. Він виступав постачальником м’яса та риби для відділу освіти Галицької Районної Державної Адміністрації. Майже усі угоди були укладені на до порогові суми.

Крім підприємця, ще п’ять юридичних осіб уклади договори шляхом до порогових сум.

Скірн сайту kurs.if.ua

Закон зазначає, що якщо фірма потрапила до «чорного списку», то вона лишається права брати участь у тендерах, але закон не забороняє отримувати підряди на до порогові суми.

І це не єдиний спосіб обійти законодавство, якщо фірма потрапила до «чорного списку».

Після процедури внесення юридичної особи у такий список, засновники та власник підприємства може створити нову юридичну особу та з нею має повне право брати участь у тендерах. Закон такого не забороняє.

 

Exit mobile version