Колона – Cайт громадської журналістики

Нові автомобілі у автопарку депутатів Рівнеради

Карпяк Стельмащук Криж Осіпчук

Кілька депутатів рівненської міської ради придбали у 2017 році нові транспортні засоби. Оновили свій автопарк депутати автомобілями марки BMW, Ford та Volkswagen. Юрій Осіпчук придбав лодочний прицеп.

[quote style=’1′ cite=”]Сайт Колона уже писав про автопарк депутатів Рівненської міської ради, та визначив депутатів які мають найбільше автомобілів.[/quote]

[quote style=’2′ cite=”]Дані про нові придбання транспортних засобів депутатами Рівнеради, взяті з єдиного державного реєстру МВС.[/quote]

Згідно реєстру МВС, нові транспортні засоби у 2017 році придбали депутати Святослав Стельмащук, Юрій Осіпчук, Ольга Криж та Олег Карпяк.

На сайті НАЗК зазначено, що при змінах у майновому стані, які перевищують 50 прожиткових мінімумів суб’єкти декларування повинні повідомити НАЗК, подавши декларацію, яка містить форми змін. Станом на 2017 рік 50 прожиткових мінімумів становить 80 тисяч гривень:

З 1 січня 2017 року при зазначенні відомостей про цінне рухоме майно, отримані (нараховані) доходи у вигляді подарунків, наявні грошові активи, фінансові зобов’язання, видатки та правочини встановлений Законом поріг декларування визначається у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня звітного року (на 01.01.2017- 1600 гривень).

Такі зміни стосуються подання декларацій за 2017 рік.

При цьому слід зазначити, що при заповненні декларацій за 2016 рік застосовується розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на 1 січня 2016 року (1378 гривень). Також, з 1 січня 2017 року суб’єкти декларування повідомляють НАЗК про суттєві зміни у своєму в майновому стані (частина друга ст. 52 Закону України «Про запобігання корупції»), якщо отриманий ними дохід, придбане майно перевищують суму у розмірі 50 прожиткових мінімумів (станом на 01.01.2017- 80 тис. гривень), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

З чотирьох депутатів, які придбали нові транспортні засоби, декларацію про суттєві зміни подав лише Святослав Стельмащук. Придбаний автомобіль Ольги Криж та причіп Юрія Осіпчука вартують менше ніж 50 прожиткових мінімумів. Автомобіль, який придбав Карпяк міг би бути задекларованим згідно тих цін, які є актуальними на такий же вживаний автомобіль, про те депутат запевнив, що придбав автомобіль дешево тому що він був незадовільному стані, який прийшлося ремонтувати тривалий час.

Наприкінці березня 2017 Стельмащук Святослав придбав автомобіль BMW 525D, 2007 року випуску, згідно декларації покупка автомобіля обійшлася депутату в 325 тисяч 427 гривень.

Святослав Стельмащук згідно його декларації за 2016 рік не має власних заощаджень у готівці або ж на банківському рахунку, а увесь його дохід за минулий рік склав 66 тисяч 56 гривень.

Про те, Святослав Стельмащук 7 квітня 2017 року подав дві декларації форми змін, в одній з ній вказаний дохід від відчуження нерухомого майна – 300 тисяч 740 гривень, в іншій вказано придбаний автомобіль BMW 525D, вартість якого 325 тисяч 427 гривень. Обидві декларації про суттєві зміни подано депутатом в один день 7 квітня 2017 року. Святослав Стельмащук розповів, що для покупки автомобіля продав земельну ділянку. У декларації за 2016 рік, у його власності знаходилася єдина земельна ділянка у селі Біла Криниця Рівненського району, площею 1 000 метрів квадратних:

– Я продав земельну ділянку і купив автомобіль за ті кошти. Подивіться є декларації про суттєві зміни, одна про отримання коштів, там не пише, що земельна ділянка, там пише що дохід, то я просто кажу що продав земельну ділянку, я її наступного місяця покажу в декларації, вже буде конкретно що продано земельну ділянку. Бо коли подаєш про суттєві зміни то чомусь не вибиває, там пишеться кому продав і що за об’єкт, але не вибиває що саме земельна ділянка. Тобто ця декларація є про отримання доходу а друга після неї, вона одним числом ніби то датована, придбання автомобіля.

Олег Карпяк у лютому 2017 придбав автомобіль Ford Fusion, 2005 року випуску. Вартість даного автомобіля на авто ринку вживаних автомобілів оцінюється приблизно в 150 тисяч гривень. Олег Карп’як розповів, що автомобіль придбав у побитому стані, і автомобіль ремонтували тривалий час. Згідно слів депутата вартість автомобіля склала орієнтовно п’ятдесять тисяч гривень.

– Десь орієнтовно по пам’яті, бульше, по-моєму, п’ятидесят тисяч гривень…пятидесят тисяч з чимось, десь о так. По пам’яті, точно вам не скажу бо зараз на об’єкті, працюємо.

– Я дивився в інтернеті і цей автомобіль оцінюється порядку 120-150 тисяч гривень, -журналіст

Ні, Ви що! Це не реально, по-перше я його брав в такому стані, що ми його ремонтували ще. Її красили та ще “бляхарі” автомобіль вирівнювали, вона там бита була. В такому стані я її брав. В мене є ті цифри фактично які роботи мені виконували, що вирівнювали, вона була в декількох місцях бита. ЇЇ чотири місяці мені робили. Тому ви дивіться биту машину.

Ольга Криж у цьому році придбала автомобіль  Volkswagen LT, 1980 року випуску. Такий автомобіль на різних інтернет-сайтах з продажу вживаних автомобілів можна придбати за 20-40 тисяч гривень, залежно від стану. Ольга Криж розповіла за скільки придбала автомобіль:

– Там написано 28 тисяч чи що. А так він був придбаний за тисячу доларів. 

Юрій Осіпчук у середині липня придбав прицеп ПГМФ 8904, 2017 року випуску. Цей причіп згідно своїх технічних характеристик призначений для перевезення лодок.

Exit mobile version