Колона – Cайт громадської журналістики

Медіа-профспілка вимагає ґрунтовніших обвинувачень проти журналіста з Івано-Франківська Руслана Коцаби

президент звільнив начальника СБУ

Українська незалежна медіа-профспілка стурбована судовою постановою щодо застосування до журналіста з Івано-Франківська Руслана Коцаби запобіжного заходу, а саме 2-місячного тримання під вартою. Його звинувачують у державній зраді, а також у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ.

Повідомляє прес-служба медіа-профспілки.

Крім цього, профспілка визнає, що Коцаба частенько переходить межу між професійним та політичним життям.

НМПУ заявляє, що тримання під вартою журналіста є формально правомірним. Оскільки згідно з частиною 5 статті 176 КПКУ інші запобіжні заходи інші, за винятком тримання під вартою, не застосовуються щодо підозрюваних за звинуваченнями, які пред’явили Руслану Коцабі. Тому застосування такої норми як утримання під вартою – формально єдине можливе.

Проте у НМПУ виникають питання. Відео-записи Коцаби у мережі, його вислови на деяких російських каналах містили критику мобілізації та заклики не мобілізуватися. Це можливо оцінювати як частину певної інформаційної кампанії.

Разом з тим, обґрунтуваної позиції щодо державної зради чи перешкоджання законній діяльності ЗСУ немає, оскільки відсутні фактичні докази. Зокрема, не було підтвердження щодо отримання Коцабою завдань із  інформаційно-підривної діяльності в межах країни, щодо наявності в діях журналіста певного умислу з метою завдати шкоду інформаційній безпеці України. Фактично, в підозрі відсутня суб’єктивний бік складу злочину – вини з умислу.

Таким чином, заявляють члени профспілки, його дії не трактуватися за статтею “Державна зрада”.

НМПУ заявляє, що повинні бути надані більш ґрунтовні докази вини Руслана Коцаби, або ж кримінальне провадження за цими обвинуваченнями “Державна зрада” взагалі потрібно припинити за відсутністю складу злочину. Журналісти, зокрема, апелюють до частини 1 статті 34 Конституції, згідно з якою кожному гарантується право на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх поглядів та переконань.

Руслан Коцаба, журналіст

 

Сайт громадської журналістики

Exit mobile version