Колона – Cайт громадської журналістики

Хто кого?: Вараш може залишитись без міського голови [КОМЕНТАРІ]

На сайті Вараської міської ради опубліковано проект рішенян “Про дострокове припинення повноважень Вараського міського голови С. Анощенко“, який мають розглядати депутати на найближчій сесії міськради. Сайт громадської журналістики вирішив дізнатися хто був ініціатором даного проекту рішення, та позицію міського голови, фракцій міськради, та секретаря ради, який у разі прийняття рішення буде виконувати обов’язки  міського голови.

Про дострокове припинення повноважень Вараського міського голови С. Анощенко.
Скрін з сайту Вараської міської ради

 
[quote style=’2′ cite=”]Нагадаємо, що у період з 2010 по 2015 коли Сергій Анощенко також очолював Кузнецовську міську раду, депутати кілька разів намагалися припинити його повноваження, про те міський голова поновлювався через суд.[/quote]

11 депутатів Вараської міської ради підписалися під проектом рішення, як депутати які його підготували: це секретар міської ради Ірина Шумра, у повному складі представники фракції “Свобода” Анатолій Кречик, Анатолій Рожко, Микола Ковбасюк, двоє представників фракції “Укроп” Сергій Присяжнюк, Наталія Бірук, один представник фракції «Громадський рух «Народний контроль» Сергій Шарапов, та позафракційні Євгеній Павлишин, Олена Чумак, Тетяна Самойлова,Наталія Лаврук.

У Вараській міській раді склалася ситуація, що раніше опозиційні фракції, такі як “Сила Людей” та “УНП” зараз не впевнені що голосуватимуть за відставку мера, а фракції, які вважалися коаліцією та підтримували Анощенка зараз в більшості готові проголосувати за припинення повноважень мера.


У найчисленішої фракції Вараської міської ради «Громадський рух «Народний контроль», немає однозначної позиції фракції  щодо підтримки проекту рішення про припинення повноважень Анощенка:

– На жаль у нас в фракції одностайної думки немає. Так як є люди, які на сьогоднішній день будуть і далі працювати з Сергієм Івановичем. У нас скажемо так, думки розійшлись і це не одностайна позиція фракції – розповідає керівник фракції «Громадський рух «Народний контроль» Катерина Конопелько.

Також пані Катерина розповіла про підтримку проекту рішення: – Народний контроль підтримує дане рішення, взагалі вважаю що людина  яка очолює місто взагалі не здатна навколо себе не зібрати команду і недостойна керувати містом взагалі як таким. На жаль в свій час ми йшли разом командою і планували майбутній розвиток міста, але ця людина насправді не проявила себе з точки зору позиції лідера достойного керівника. Тому на сьогоднішній день ми не маємо бажання з цією людиною співпрацювати. Вважаємо, що вона взагалі на сьогоднішній день скажемо так – “закриває глаза”.

– Як ви вважаєте чи проект рішення буде підтриманий?

– Я вважаю що даний проект рішення буде підтриманий при першому його розгляді.

– Хто був ініціатором цього проекту рішення?

– Депутати, які співпрацювали Сергій Іванович майже два роки. Це одностайна позиція і одностайне бачення.

Керівник фракції “Українська Народна Партія” – Жданюк Степан, розповів, що в “УНП” не визначилися про те, як голосувати щодо припинення повноважень мера, а про даний проект рішення фракція взагалі дізналася з відкритого доступу :

– Щодо проекту рішення, Для нас це було трохи несподіванкою,  тому що це була команда міського голови. Вона була монолітною. про непорозуміння нам стало відомо з публічної інформації. На засіданні своєї фракції ми обговорювали ситуацію яка склалась і наша позиція залежатиме від того, яку мету ставлять перед собою ініціатори звільнення міського голови. Адже поміняти одну особу на іншу це скажемо найпростіше, але ми маємо знати що далі. Які плануються зробити зміни, які плануються першочергові питання як їх вирішувати. Тобто, це ми маємо думаю з часом обговорити ці питання, зустрітися всі разом і обговорити що ж ми досягнемо змінивши голову та який результат буде для них. Адже в нас є маса проблем, є проблема і в боргах КМКП. Це мирова угода, вишукування коштів щоб допомогти КМКП, якщо ми тут знайдемо спільну мову в цих питаннях тоді будемо більш предметно розглядати питання про відставку міського голови.

 – Ваша фракція підписувала під проектом рішення?

– Ні, Ми вважаємо це є правильно. Якщо йдуть вияснення відносин між міським головою та його командою Значить на це є певні причини. Якщо донедавна вони були монолітними, а тепер дійшло аж до розлучення і відставки, значить там щось є. Остаточне рішення щодо голосування чи ні з цього приводу ми  приймемо після обговорення фракцією,  але після того як ми побачимо чого ми досягнемо після відставки голови.

Депутати фракції “Свобода” у повному складі підписалися під підготовленим проектом рішення, та готові проголосувати за відставку мера:

– Вся фракція “Свобода” підписалася за недовіру. – розповідає керівник фракції Кречик Анатолій, – повністю вся фракція Свободи підтримує цей проект рішення.

Фракція “Сила людей” вважає, що потрібно міняти не лише міського голову, але переобрати депутатів міськради.:

– Ми (ред.-”Сила людей”) взагалі не хочемо приймати участь у цьому. Вважаємо що нічого в Раді не зміниться, якщо припинять повноваження міського голови. В цьому випадку виконувати обов’язки міського голови буде секретар ради – Ірина Шумра . Будуть відбуватись ті самі речі, які відбувались до цього. Будуть призначення своїх людей, порушення законодавства та процедур, – коментує ситуацію депутат від фракції “Сила людей” Сергій Денега, –  Депутати, які зараз підписались про вихід з Меморандуму, яскраво показали протягом минулих більше ніж півтора року, що вони не здатні до прозорої та цивілізованої роботи. Ми хочемо стояти поза цим процесом наскільки це можливо в нашій ситуації. Ми будемо за те, щоб перезавантажити повністю все – і раду, і міського голову. Ми будемо це публічно розказувати людям, щоб їм було все зрозуміло, щоб вони приймали у цьому участь. Ця «кулуарщина» вже просто всім набридла. Це не нова політика, це старе і вже нікому не потрібне. Всередині переворот роблять люди, які нічим не кращі за міського голову і звичайні мешканці міста не зрозуміють, що відбувається. Наша позиція буде така. Є механізми, якими можна скористатись і провести перевибори і міської ради, і міського голови. Ми не боїмося перевиборів і готові надалі відстоювати ті засади прозорості, відкритості і побудови нових принципів місцевого самоврядування, з якими йшли до ради в 2015 році.

– Хто був ініціатором проекту рішення?
– Ініціатива близьких до оточення, це секретар ради яка була з мером в коліції, і якраз ті депутати, які були в коліції. Не буду казати які причини це таке, вони там щось не поділили, але вони вирішили що треба мера зняти ну і почали шукати голоси скажем так до нас зверталися, до інших. Так в них такі плани, проект рішення вони вже зареєстрували і хочуть на сесії проголосувати цей проект рішення двома третинами голосів Ну далі там по процедурі, якщо мер не подасть в суди, то звертаються до Ради, Рада проголошує позачергові вибори міського голови. Ну а поки Мер в судах, якщо він подасть, а він подасть 100% то ці вибори не будуть призначені а цей процес буде затягуватися, така ситуація в нашому місті вже була.

– Секретар ради впринципі є один з організаторів?
– Так впринципі вона є одним з організаторів, і скажем так очолює цей процес. Реєструє проекти…Вона зацікавлена особа, вона розуміє що це затянеться і вона буде при владі, скажем так.

Керівник фракції “Укроп Сергій Присяжнюк відмовився давати будь які коментарі. Зазначивши, що це можливо лише при особистій зустрічі із журналістом у Вараші та виявив велике “здивування” що коментарі журналістам можна давати по телефону.

Депутат від цієї фракції Білецька Наталя приймала участь у підготовці проекту рішення про дострокове припинення повноважень Сергія Анощенка.

Секретар Вараської міської ради Ірина Шумра, у розмові з журналістом сайту Колона повідомила, що зайнята і дасть коментар пізніше, але після того не відповідала на телефонні дзвінки.

[quote style=’1′ cite=”]Згідно з прийнятим Верховною Радою України Законом “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, у випадку дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови його обов’язки виконує секретар відповідної ради.[/quote]
Відповідно до цього закону, після припинення повноважень Сергієм Анощенко, саме Шумра буде виконувати обов’язки міського голови до переобрання нового мера на позачергових виборах, або ж до оскарження Анощенком рішення депутатів про його припинення повноважень. В будь якому випадку у разі підтримки проекту рішення про відставку діючого мера, саме Ірина Шумра буде керувати містом певний проміжок часу.

Сергій Анощенко готовий іти на перевибори та готовий подати до суду, якщо рішення буде прийнято


Міський голова Вараша вважає, що не має ніяких підстав для дострокового припення його повноважень:

– Дивіться, для того щоб достроково припинити повноваження міського голови мають бути докази що міський голова порушував Конституцію закони України або права громадян. Порушення законів може підтвердити тільки рішення суду. Такого порушення жодного не існує. Просто існує дуже погана практика коли декілька депутатів вирішують що вони можуть без виборів посидіти в кріслі міського голови. От в минулій каденції 5 разів припиняли мої повноваження і потім секретар ради більше двох років виконував повноваження міського голови. Хоча і в Конституції і законодавстві написано, якщо міський голова припинив повноваження протягом 90 днів мають бути призначені перевибори. Ця норма в Україні чомусь не дотримується. І є механізм коли людину яка не обирала громада може керувати містом, освоювати гроші багатомільйонні. В усіх містах супутниках існує така погана практика.

– Як на вашу думку хто є ініціатором такого проекту рішення.
– Ну цього я вам не можу сказати. Там на сайті є проект рішення в ньому є 11  підписантів зв’язується з ними питайте. Я не отримав поки що жодної відповіді, що саме слугує. Місяць назад ці ж самі люди аплодували під звіт міського голови, як гарно ми попрацювали, яка ми гарна команда, скільки ми за рік зробили корисних речей для міста. Проходить місяць і позиції цих людей як у флюгера вітер подув в іншу… Я не розумію чому.

– Коли має проводитися сесія міської ради?

– По закону не раніше за 20 робочих днів з моменту публікації проекту рішення, це як каже Закон.

– Якщо проект рішення підтримують якими будуть Ваші дії?

– Якби я був впевнений що будуть просто призначені перевибори я би просто чекав перевиборів А так як я знаю, що в Україні їх чомусь не призначають я подам до суду, тому що до проекту рішення не додано жодного доказу про порушення мною закону. Дане рішення буде скасовано, тому що ви можете глянути судову практику, просто так що не подобається міський голова відсторонений бути не може. Він має вчинити протиправні дії, якщо цього немає то це просто заколот або бажання в незаконний спосіб прийти до влади.

На момент публікації матеріалу остаточної дати сесії, на якій би мали проголосувати проект рішення про дострокове припинення повноважень міського голови не призначено. А судячи з коментарів керівників фракцій зібрати дві третини голосів для підтримки даного рішення буде не дуже просто.

У разі підтримки проекту депутатами рішення, Сергій Анощенко не планує  покидати крісло міського голови, а буде намагатися відстоювати свої права у суді, в результаті Вараська міська рада може повторити власну історію та тривалий час перебувати без міського голови.

Слід зауважити, що в Україні практика дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови останні роки все частіше застосовується в органах місцевої влади. У таких випадках зазвичай є кілька варіантів розвитку подій і як правило до проведення дострокових виборів доходить рідко: 1) Після підтримання проекту рішення про дострокове припинення повноважень, в.о. сільського, селищного, міського голови  стає секретар ради, а уже відсторонений керманич намагається оскаржити рішення депутатів у суді; 2) в.о. сільського, селищного, міського голови (зазвичай це секретар ради) звільняє увесь виконком, та своїх заступників, а на їхні місця призначає лояльних до себе людей; 3) також траплялися випадки коли разом з достроковим припинення повноважень сільського, селищного, міського голови голосували і за припинення повноваження секретаря ради, у таких випадках місцевий орган влади залишається без очільника.

Читайте продовження: Хто кого – 2?: Вараська міська рада може залишитися без секретаря та міського голови

Exit mobile version