Колона – Cайт громадської журналістики

Головний митник Волині забув задекларувати маєток дружини

В’їзд до центру Івано-Франківська буде контролюватися

В.о. начальника Волинської митниці ДФСУ Олександр Шавлак не задекларував частину бізнесу та майна дружини. Про це стало відомо з офіційних реєстрів Міністерства юстиції.

Так, за даними реєстру речових прав на нерухоме майно, дружина чиновника Леся Шавлак є власницею особняка площею 616 кв. м, який отримала в подарунок у кінці 2012 року. Ім’я дарувальника в реєстрі не вказано. Не задекларована Шавлаком нерухомість знаходиться на вулиці Набережній у селі Боромики Чернігівської області.

За версією Шавлака (згідно з декларацією за 2015 рік), родині митника належать:

На самого Шавлака зареєстровані дві земельні ділянки на 0,2804 га та 0,25 га, а також гараж площею 32,4 кв. м.

У розпорядженні Шавлаків знаходяться три автомобілі. Лише один з них, ВАЗ 21113 2002 р.в., зареєстрований на найближчих членів сім’ї декларанта, тоді як кросовером Subaru Tribeca 2008 р.в. та  позашляховиком «Mitsubishi Pajero Wagon» 2013 р.в. вони користуються. З реєстру МВС відомо, що у березні 2016 року право власності на Mitsubishi зареєстрував батько Шавлака. Кому автомобіль належав раніше – невідомо.

Леся Шавлак – донька колишнього депутата-регіонала Чернігівської міськради, відомого забудовника Віктора Демшевського. У V скликанні він був головою постійної комісії міськради з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку. У Чернігові відомий історією щодо виселення громадян з гуртожитків на вулиці Полуботка, 120. Крім того, як писали ЗМІ, у липні 2008 року Демшевського, тоді депутата Чернігівської міськради, затримали за підозрою в отриманні 324 тис. грн хабара.

За даними SMIDA, станом на ІІ квартал поточного року Леся Шавлак є контролером «Чернігівоблбуд» (84,4%). Головою правління та співвласником товариства виступає її батько Віктор Демшевський (10%). З декларації Шавлака за 2014 рік, відомо, що торік митник був власником цінних паперів ПАТ «Чернігівоблбуд» вартістю 1682 грн.

Леся Шавлак разом з батьком контролюють також ТОВ «Доіс». Згідно з інформацією сайту Youcontrol, у 2007 році вона внесла в «статутник» фірми  26,5 тис. грн. Цього внеску Шавлак не декларував ні у 2014, ні у 2015 році. Додамо, що фірма є серед засновників ТОВ «Памір», ТОВ «Комак» та ТОВ «НВП “Максімич”». В історії власників «Паміру» збереглись дані про те, що Олександр Шавлак понад два роки керував фірмою – з квітня 1996 до жовтня 1998 року. Роботу в митних органах України розпочав місяцем раніше – у вересні 1998.

Упродовж двох останніх років Олександр Шавлак декларує виключно заробітну плату. У 2014-му її було 37 тис. грн, а торік – 78 тис. грн. Дружині чиновника минулого року надійшло загалом 26 тис. грн доходу (дивіденди – 367 грн), а у 2014 році – 202 тис. грн (дивіденди/проценти – 31 тис. грн).

Нагадаємо, Олександр Шавлак призначений виконуючим обов’язки начальника Волинської митниці ДФС у березні 2016 року. До цього був займав посаду начальника Чернігівської митниці ДФС. В митних органах працює з 1998 року.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Перевірка декларацій про доходи службовців місцевого рівня чотирьох областей Західної України»
НАШІ ГРОШІ

Exit mobile version