Колона – Cайт громадської журналістики

Головний міліціонер Рівного розповів про своє ставлення до терористів на Сході України

Під час революції у Рівному він першим з міліціонерів виходив до громади і заспокоював, що міліція з народом. На його адресу звучала низка звинувачень, хтось йому вірив, інші – сприймали слова полковника скептично. Але зачистки Майдану у Рівному вдалося уникнути. Потім він обіцяв, що рівненська міліція не переслідуватиме активістів за акції протестів та коктейлі Молотова, які час від часу «літали» у місті. 

Нині ж начальник Рівненського міського відділу міліції, полковник Руслан Мельник в ексклюзивному інтерв’ю сайту «ВСЕ» розповів, чому підтримував Майдан, за що його погрожували звільнити, чи судитимуть активістів за Януковича та чому колеги зі сходу мають сидіти в СІЗО.

На розмову з Русланом Мельником зустрілися у його робочому кабінеті. Полковника відверто здивувала зацікавленість його персоною. Він не приховував емоцій, згадуючи події Майдану і дещо був обережний у висловлюваннях щодо роботи зараз. Деякі запитання викликали у нього посмішку, інші ж на кілька секунд примушували задуматися. Що з цього вийшло – читайте далі.

«Рівненська міліція першою в Україні підтримала Майдан»

– Під час Революції Ви неодноразово виходили до громади і біля захопленої будівлі Рівненської облдержадміністрації, й на сцену Майдану та запевняли, що «міліція з народом». Тоді фактично, Ви взяли на себе відповідальність за всіх правоохоронців. Що Вас спонукало до цього? 

– Тоді так склалася ситуація. Начальником міліції Рівненщини було призначено Дмитра Лазарєва. З Києва тривалий час не надходило ніяких наказів і рішення ми взялися приймати самостійно. Тому й вирішили, що до людей потрібно йти та їх заспокоїти, що їм нічого не загрожує і «зачистки» рівненського Майдану правоохоронці не робитимуть.

– Це була Ваша ініціатива чи Дмитра Лазарєва?

– Я йому запропонував, а він не заперечував. Чесно кажучи, це рішення я приймав неодноосібно. Перед тим, як вперше вийти до громади біля Рівненської ОДА, я зібрав особовий склад рівненської міліції і порадився з ними. Тоді нам потрібно було визначитися – ми підемо проти людей чи будемо з народом. Вони мене підтримали. Адже правоохоронці теж хотіли змін, хоча в силу специфіки своєї роботи не могли просто вийти на Майдан та протестувати. Думаю, що в тій ситуації ми поступили правильно. Хоча, тоді до мене були запитання, на які я просто не міг відповісти. Адже той самий «Беркут» не знаходиться у мене в підпорядкуванні і я не міг нічого обіцяти з цього приводу. А те, що я обіцяв стосовно рівненської міліції – було виконано. Так само, як і громада стримала своє слово.

– Чи не страшно було виходити на Майдан до тисяч людей?

– На той момент багато моїх знайомих, родичів перебували на київському Майдані. Власне, після того, як я вийшов до людей у Рівному, вони мені телефонували, підтримували. Адже в Києві на Майдані оголосили, що рівненська міліція першою в Україні підтримала народ.

– Тоді говорили, що, начебто, через це Вас хотіли звільнити?

– При старій владі було чимало питань. Тоді кожен відстоював свою точку зору, як міг. Я робив це в межах чинного законодавства. У перші дні й справді були заяви, що я зрадив присязі і мене хотіли «зняти» з посади. Але ж у чому тут зрада? Я давав присягу служити на вірність народу України і рівненська міліція цього дотрималася.

«До охорони громадського порядку залучали навіть тих, хто перебували на обліку»

– Майдан у Рівному, в порівнянні з іншими областями, пройшов спокійно. Хоча, тоді були питання щодо носіння зброї, її викрадення…

– З Рівненського міського відділу міліції зброї ніхто не викрадав. Щоправда, наші громадяни ходили зі зброєю, яка була захоплена в інших областях. Звичайно, ми неодноразово зверталися до рівнян з проханням добровільно здати цю зброю і я особисто обіцяв, що за це вони не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Інакше, ми змушені проводити заходи щодо вилучення цієї зброї. Адже зрозумійте правильно, не відомо у чиї руки вона могла потрапити і як людина себе з нею поводитиме. Зброя має бути офіційно зареєстрованою, на неї мають бути відповідні дозволи і тоді не буде питань. Ми й зараз проводимо заходи щодо виявлення і вилучення незаконної зброї, адже вона не може «ходити по руках».

– У розпал Революції в Рівному запровадили практику спільних патрулювань громадськості та міліції. Чи важко було знайти спільну мову та налагодити співпрацю?

– Тоді й справді були питання по охороні громадського порядку в місті. Багато рівнян, активістів самі виявили бажання нам допомагати. А ситуація була така, що людей для патрулювання вулиць не вистачало і ми брали практично всіх. До охорони громадського порядку у Рівному навіть були залучені особи, які перебували на обліку. У той момент не дивилися, чи це раніше судимий, чи наркоман… Пригадую один розвід, який я робив. Вишукувалася колона активістів і правоохоронців, їм провели інструктаж, видали спецзасоби. Після цього з колони вийшов один хлопець, він перебуває у нас на обліку, як наркоман і сказав, дослівно: «ти нормальний мент, якби всі у нас такі були, то б проблем було менше».

– Свого часу активісти Вас звинувачували у тому, що Ви, ніби, отримали незаконно земельну ділянку. Так це чи ні?

– Знаєте, я за час своєї роботи в правоохоронних органах ніколи не отримував землі та не перебував у земельній черзі. Мені нічого приховувати. Свого часу я отримав службову квартиру у Здолбунові. Згодом туди переселився мій брат, а я жив у батьківській квартирі. В минулому році ми її продали і купили невеликий недобудований будинок, де зараз проживаю. Соромно зізнатися, але в нас немає ще всіх меблів, речі так і зберігаються по коробках. Але немає на що скаржитися.

– Під час Революції, стосовно Вас також звучали звинувачення, що, начебто, під час нарад, Ви давали вказівки спостерігати за активістами, контролювати їх і відповідно реагувати. Активісти казали, що це робилося для того, щоб чинити на них тиск. Що Ви можете про це сказати?

– На активістів рівненські правоохоронці однозначно не тиснули. У нас був мирний Майдан, мирні акції протесту. Правоохоронці ж були залучені до охорони громадського порядку з метою недопущення провокацій, вони контролювали ситуацію і при потребі реагували. Ніяких наказів про «зачистку» Майдану, як говорилося, чи будь-яких інших незаконних дій щодо активістів я не давав. Наразі у Рівненському міськвідділі міліції немає жодного кримінального провадження щодо активістів Майдану.

«Рівненським активістам не загрожує кримінальна відповідальність»

– А, як щодо кримінального провадження, відкритого у перший день Майдану в Рівному за фактом запуску кульок з портретом Януковича?

– Так, дійсно, таке кримінальне провадження було відкрито за фактом, але не проти особи. Проводилися відповідні слідчі дії, допитувалися свідки цієї події. У результаті було встановлено, що портрет екс-президента України Віктора Януковича не являється державною символікою і закону ніхто не порушив. Зрозумійте, за новим Кримінально-процесуальним кодексом України ми змушені реагувати на всі повідомлення  і лише після відповідних слідчих дій приймати міри.

– Хто дав вказівку відкрити таке кримінальне провадження?

– Ще раз наголошую, що це кримінальне провадження було відкрито за фактом, про нього повідомили у міліцію.

– Також рівненські активісти Майдану заявляли, що побоюються переслідувань з боку міліції. Чи є у них для цього підстави?

– Знаєте, напевне, кожен з нас щось у своєму житті чогось остерігається. Але щодо активістів можу сказати ще раз, всі протести у Рівному проходили мирно, в межах чинного законодавства. Тому в них немає підстав боятися якогось тиску чи переслідувань з боку правоохоронців.

– Нещодавно начальником УМВС України в Рівненській області було призначено Миколу Щирука. Всі ми пам’ятаємо, скільки акцій протесту цьому передували. Чи не загрожує активістам кримінальна відповідальність за їх організацію?

– Ці акції протесту теж проходили мирно. Активісти повідомляли про їх проведення міськвиконком, він відповідно інформував нас. Тоді до охорони громадського порядку залучаються правоохоронці. Тому можу сказати, що нічого мирним протестувальникам не загрожує. Принаймні, у Рівненському міськвідділі міліції ніхто з них зараз не перебуває на обліку.

«Міліціонери на сході дискредитували звання офіцерів і мають бути покарані»

– Зараз всі ми бачимо, що відбувається в Донецькій, Луганській областях. Місцеві правоохоронці, які мали б захищати мирне населення, здаються сепаратистам, складають зброю. У той час, як скажімо, рівненські їдуть на схід воювати. Як Ви ставитеся до такої поведінки колег?

– Мені страшно повірити, що так чинять міліціонери. Мені душа болить за таку їх поведінку. Це перевертні у погонах, які дискредитували звання офіцерів і не мають права після цього взагалі проживати в Україні. Їх місце в СІЗО. Думаю, всіх їх притягнуть до відповідальності за такий вчинок. Коли в Рівне прийшов лист з міністерства, у якому зазначалося, що потрібно зібрати добровольців у зону АТО, то лише на першій нараді записалося 30 співробітників міськвідділу. Це був не наказ міністерства, а лист. Наразі вже записалося близько 100 правоохоронців, які перебувають у резерві. Зараз вони по черзі проходять відповідну підготовку на рівненському полігоні. І ще чимало охочих, які при потребі готові їхати. Проте міністерство влаштувало відбір. Наприклад, мій заступник Олег Левко одним із перших записався у добровольці, але його не прийняли.

– А Ви особисто готові їхати на схід воювати?

– Я ношу форму вже більше 20 років і однозначно готовий їхати в зону АТО. Адже я не розумію, як офіцер може відмовитися захищати батьківщину. Останнім часом в Україні відбулося багато подій і головне, щоб всі зусилля та втрати дали результат.

Джерело: ВСЕ – сайт чесних новин

Exit mobile version