Наші контакти

    Колона – Cайт громадської журналістики

    Головне зображення ілюстративне

    Поради

    Дослідження: як чоловіки переживають розлучення?

    Як чоловікові пережити розлучення з дружиною? Економісти, психологи та соціологи в один голос стверджують, що настав час переглянути погляди на наслідки розлучення. Десятиліттями було прийнято вважати, що воно занурює жінок в зневіру і розпач, тоді як чоловіки мало не на наступний день відчувають себе щасливими – навіть з спустошеними кишенями, оскільки більша частина їх грошей відходить колишнім дружинам. Що невірно в цій моделі? Насамперед – твердження про порожні кишені. Дослідження професора Стівена Дженкінса (Stephen Jenkins) з Ессекского університету (Великобританія) показує: чоловіки після розлучення виявляються забезпеченішими, ніж жінки 1.

    розлучення

    Джерело: www.1rf.ru

    Професор Дженкінс пояснює це не дискримінацією і не тим, що чоловіки приховують від колишніх дружин свої доходи. А всього лише тим, що в переважній більшості випадків діти після розлучення залишаються з матерями. І це зменшує шанси жінок знайти високооплачувану роботу. Тоді як у чоловіків, навпаки, виявляються розв’язані руки, і вони можуть заробляти хоч цілодобово.

    Однак це єдина хороша новина для чоловіків. У всьому іншому справи йдуть не блискуче. Результати досліджень свідчать про те, що чоловіки переживають розлучення чи не сильніше, ніж жінки. Так, проведене в Британії опитування 2, в якому брали участь більше 3500 розлучених чоловіків і жінок, встановив, що 23% чоловіків відчувають себе спустошеними і пригніченими. Серед жінок ці визначення вибрали 20% учасниць. Зате 46% жінок сказали, що відчувають «звільнення». «Звільнених» чоловіків виявилося лише 37%.

    І зовсім вже кепську картину малює дослідження психологів Каліфорнійського університету в Ріверсайді (США) 3. На підставі десятирічних спостережень було однозначно встановлено: на самогубство після розлучення чоловіки вирішуються куди частіше, ніж жінки.

    Але, як же накажете бути з історіями про чоловіків, які після розлучення пускаються у всі тяжкі, безперервно змінюють партнерок і купують розкішні спортивні машини? Або це вигадки письменників та режисерів? Зовсім ні, відповідають психологи. Навпаки, це – якраз яскраві свідчення того, наскільки болісно чоловіки переживають розлучення. Крах сім’ї змушує їх відчувати себе неспроможними в ролі подружжя і батьків. І якщо раніше ці соціальні ролі були для чоловіків другорядними, то сьогодні вони анітрохи не менш важливі, ніж будь-які інші. Тому розлучення стає нищівним ударом по чоловічому его, пережити яке дуже нелегко. І подорожі, дорогі покупки або череда нових партнерок на одну ніч – всього лише спроби чоловіка довести самому собі, що він ще дуже крутий. Спроби, на жаль, приречені. Втрата сім’ї порівняна з будь-якої серйозної втратою. І пережити її можна, лише пройшовши п’ять стадій бідкання, сформульованих психологом Елізабет Кюблер-Росс (Elisabeth Kübler-Ross): заперечення, гнів, торг, депресія і прийняття. Візит до психотерапевта і серйозна внутрішня робота допоможуть у цьому куди краще, ніж алкоголь і безладні сексуальні зв’язки.

    1 S. Jenkins «Marital splits and income changes over the longer term»; стаття опублікована на сайті Ессекского університету в 2008 році, iser.essex.ac.uk
    2 Результати опубліковані в газеті The Guardian 4 липня 2005 року.
    3 A. Kposowa «Marital status and suicide in the National Longitudinal Mortality Study». Журнал епідеміології і громадського здоров’я, 2000, № 54.
    Відкрити матеріал


    Прокоментувати

    Leave a Reply

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

      09.01.2024
      Сьогодні
      06.11.2023
      02.11.2023
      24.09.2023
      03.10.2022
      21.08.2022
      03.05.2022
      20.04.2022
      08.03.2022
      27.05.2021
      23.05.2021
      30.04.2021
      29.04.2021
      01.04.2021
      Вверх